Način pripreme
Mafini sa vanilom su jednostavni za spremanje, ali postoji jedno pravilo koji može da ih napravi ili uništi: da mešate posebno suve i mokre sastojke koliko vam srce želi, ali kada se sjedine, treba da mešate samo dok se sjedinjuju.
Svi mafini su najbolji kada su sveže spremljeni, ali mogu da budu čvrsto zapakovani u plastiku ili da se čuvaju u hermetički zatvorenoj posudi dan, dva.
Zagrejte rernu do 180°C. U kalup za mafine stavite korpice za mafine. Odvojte.
U posebnu posudu prosejte zajedno brašno, prašak za pecivo i so. Odvojte.
U mikseru za frape koji ima dodatak lopaticu, umutite zajedno maslac i šećer na srednjoj brzini dok ne postane beo i vazdušast, otprilike 3 minute.
Ukoliko je potrebno istružite zidove i dno posude. Na srednjoj jačini umutite jaja jedno po jedno, muteći dobro nakon svakog jajeta.
Dodajte ekstrakt vanile i mutite dok se ne pomeša. Mikserom na niskoj brzini dodajte polovinu suvih sastojaka i mutite samo dok se ne sjedine.
Dodajte mleko i mutite dok se ne pomešaju. Dodajte drugu polovinu suvih sastojaka i polako mutite ili mešajte špatulom samo rukom dok se ne sjedine. Nemojte preterivati sa mešanjem - što manje mešate, to će smesa za mafine biti laganija.
Testo ravnomerno rasporedite između čaša puneći ih otprilike 3/4. Pecite 15-20 minuta (ili 8-10 minuta ako pravite mini mafine), dok čačkalica za zube stavljena u sredinu ne izađe čista ili samo sa nekoliko vlažnih mrvica.
Ostavite mafine da odstoje 10 minuta, zatim izvadite veoma vazdušaste domaće mafine iz tepsije i ostavite da se u potpunosti ohlade na rešetci.