Način pripreme
Za ovu jednostavnu penjurliju očišćen i opran spanać sam stavila da se skuva u ključaloj vodi sa malo soli. Kuvala sam otprilike 5 minuta, ili dok ne započne da mekša. Stavila sam ga da se cedi u sitnom đevđiru i kada se ohladi, dodatno sam ga dobro ocedila rukama i sitno iseckala.
Jaja sam izmešala sa solju koristeći kuhinjsku žicu za mućenje. U kiselo mleko sam dodala sodu i kada se aktiviralo, dodala sam ga u jaja. Izmešala sam i postepeno dodavala ulje, a zatim i prosejano brašno.
Mešala sam dok se nije dobila glatka smesa i dodala sam spanać, a na kraju i izmrvljeni sir. Izmešala sam za poslednji put.
Dno tepsije prečnika 29 cm i visine 5 cm sam obložila papirom za pečenje kojeg sam isekla da bude istog prečnika.
Stavila sam slani kolač da se peče u potpunosti zagrejanoj rerni na 170 °C otprilike 40 minuta, ili dok vidljivo nije bilo gotovo, i dok čačkalica kada se zabode u sredinu peciva ne izađe suva.
Ostavila sam kolač od spanaća da se blago ohlad ii odsekla sam prve komadiće. Dobro bi bilo da se ostavi da se ohladi malo duže, ali nismo imali strpljenja da ga probamo, a i Vesko je kretao na ekskurziju i želeo je da uzme za usput.
Prijatno sa mojom brzom penjurlijom sa spanaćem!