Način pripreme
Ovaj recept je bio impulsivan. Prosto sam od mnoštva recepata sa testom i spanaćem iskombinovala jednu uvijenu penjurliju sa spanaćem.
Vredi da probate!
Prosejavate brašno u posudu.
Ostavljate otprilike 100 grama na jednu stranu, ako je potrebno prilikom mešenja u zavisnosti od brašna koje koristite i količine tečnosti. Treba da pazimo, da ne zaboravimo da se brašno dodaje u lepljivo testo, ali tečnost ne možemo da dodamo u preterano tvrdo testo.
U brašno dodajete so i mešate da se pomešaju.
Napravite udubljenje.
Istopite kvasac u toplom melku i sipajte u udubljenje. Dodajte sasvim malo brašna u kvasac. Uvijte posudu čistom kuhinjskom krpom i stavite u rernu na 50 stepeni sa otvorenim vratima. Tako će kvasac narasti za otprilike 10 minuta.
Izmešajte ostalo sveže mleko sa dva jaja i belancem trećeg jajeta. Dodajte 50 ml ulja i izmešajte dok se blago ne pomešaju.
Počnite da mešate kvasac drvenom kašimom i da dodajte u tankom mlazu smesu od jaja tako što zajedno sa tim pomešate po malo brašna.
Tako mešate dok se ne upije cela smesa od jaja.
Dodajte i brašno dok se u potpunosti ne upije i dobije lopta testa.
Nastavite da mesite rukom i da dodajete još brašna dok se ne dobije nelepeće, ali meko testo.
Pokrijte testo naše vazdušaste penjurlije krpom i ostavite u rerni sa otvorenim vratima, na 50 stepeni na otprilike 30 minuta, da udupka svoj obim.
Dok testo raste operite spanać, ocedite ga i osecite ga krupno.
U šerpici zagrejte otprilike 2 supene kašike ulja i kratko dinstajte spanać dok ne omekne.
Odvojte na jednu stranu da se ohladi i pomešajte ga sa izmrvljenim sirom. Razvijte naraslo testo u jednu koru veličine 50 x 40 cm.
Premažite ostalim uljem i smesom od spanaća ostavljajući sa svih strana otprilike 2 cm bez punjenja.
Isecite rolat sa obe strane i uvijte lagano po dužini.
Stavite u tepsiju obloženu papirom. Ovde možete da odlučite da ostavite da naraste još jednom ili da ispečete odmah, obe varijante su uspešne u mom receptu.
Namažite umućenim žumancem i stavite neobičnu uvijenu penjurliju sa sirom i spanaćem u rernu da se ispeče na 175 stepeni.
Neka vam je slatko!