Bonapeti.rs»Recepti»Turšija»Grčka turšija sa maslinama

Grčka turšija sa maslinama

Mina DimitrovaMina Dimitrova
Šef kuhinje
4611452k
Grčka turšija sa maslinama
Fotografije: Mina Dimitrova
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
90 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
6
"Grčka turšija - idealno meze za uzo, ali i za domaću rakiju!"

Potrebni sastojci

  • zeleni paradajz - 2 kg
  • zelene masline - 500 g bez koštica
  • šargarepa - 1 kg
  • paprika - 1 kg , babura
  • ljute paprike - 500 g, peckane
  • mirođija - 1 veza
  • beli luk - 5 glavica
  • peršun - 1 veza
  • biber - 1 pakovanje
  • Marinada
  • voda - 1 šolja
  • sirće - 300 ml
  • ulje - 200 ml
  • šećer - 400 g
  • so - 100 g
  • aspirin - 15 komada
* merne jedinice

Način pripreme

Zeleni paradajz, šargarepu i papriku ili babure se očiste i iseku na komade u velikom plehu. Dodajte cele zelene masline bez koštica, očišćene čenove belog luka.

Dodajte začine, so, šećer, biber u zrnu i sitno seckanu mirođiju i peršun. Dobro pomešajte povrće sa začinima. Ostavite da odstoji 24 sata uz povremeno mešanje.

U šerpi pomešajte sirće, ulje i prethodno rastvoreni aspirin u čaši vode. Stavite na tihu vatru i zagrevajte dok se aspirin ne istopi uz stalno mešanje, ne dozvoljavajući smesi da proključa.

Gotova marinada se sipa u posudu sa proizvodima i ostavi da odstoji oko 1-2 sata.

Zatim sipajte u tegle i zatvorite poklopcima na zavrtanj. Nema potrebe da kuvate grčku turšiju. Može se konzumirati za nedelju dana.

Grčka turšija sa maslinama ni po čemu ne odstupa od bilo koje druge turšije.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: