bonapeti.rs»Recepti»Turšija»Zimnica»Konzervirani listovi vinove loze za sarmu

Konzervirani listovi vinove loze za sarmu

Toni AleksovToni Aleksov
Džedaj
3k
488
375
Konzervirani listovi vinove loze za sarmu
Fotografije: Zori
31/12/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema40 min.
Kuvanje10 min.
Ukupno50 min.
Porcije4
"Konzervirani listovi vinove loze mogu se koristiti i za druga jela, ne samo za sarmice"

Potrebni sastojci

  • listovi vinove loze - 60 - 80 mladih listova
  • seme slačice - 1 kašika
  • šećer - 2 kašike
  • sirće - 100 ml
  • so - 1 kašika
  • piment - 1 kašika
  • biber - 1 kašika, zrna
  • voda - 1 litar
* merne jedinice

Način pripreme

Sveže listove vinove loze dobro operite i ocedite. Smotajte ih u rolat i zavežite kanapom oko 20 listova u jednom rolatu.

Pripremite salamuru u dubokoj šerpi. Sipajte sirće, vodu, šećer i so, kao i sve začine - seme slačice, biber i piment.

Stavite na vatru i čim tečnost proključa u nju stavite listove vinove loze. Izvadite ih kada malo promene boju - ne treba ih predugo blanširati.

Uklonite kanap sa listova i prebacite rolate listova vinove loze u čiste tegle.

Procedite salamuru (da biste uklonili začine) i prelijte preko lišća. Zatvorite poklopcima tegle i prokuvajte ih. Vreme sterilizacije je 2-3 minuta i meri se od trenutka kada voda počne da ključa.

Gotove tegle okrenite naopako i ostavite da se ohlade.

Imajte na umu da se od ovih konzerviranih listova vinove loze za sarmu mogu napraviti i različite ukusne čorbe i jela od mesa, a ne samo za tradicionalne sarme od vinove loze.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni: