Način pripreme
Sveže listove vinove loze dobro operite i ocedite. Smotajte ih u rolat i zavežite kanapom oko 20 listova u jednom rolatu.
Pripremite salamuru u dubokoj šerpi. Sipajte sirće, vodu, šećer i so, kao i sve začine - seme slačice, biber i piment.
Stavite na vatru i čim tečnost proključa u nju stavite listove vinove loze. Izvadite ih kada malo promene boju - ne treba ih predugo blanširati.
Uklonite kanap sa listova i prebacite rolate listova vinove loze u čiste tegle.
Procedite salamuru (da biste uklonili začine) i prelijte preko lišća. Zatvorite poklopcima tegle i prokuvajte ih. Vreme sterilizacije je 2-3 minuta i meri se od trenutka kada voda počne da ključa.
Gotove tegle okrenite naopako i ostavite da se ohlade.
Imajte na umu da se od ovih konzerviranih listova vinove loze za sarmu mogu napraviti i različite ukusne čorbe i jela od mesa, a ne samo za tradicionalne sarme od vinove loze.