Način pripreme
Namočite crni pirinač na nekoliko sati u vodu kako bi mogao brže da se skuva.
Kada je malo nabubreo, ocedite ga i stavite da se kuva u blago posoljenoj vodi u odnosu opisanom na pakovanju. Kod prethodno namočenog carskog pirinča kuvanje neće oduzeti više od 25 minuta, ali ipak zavisi da li ga volite tvrđeg ili vazdušastijeg.
Ostavite pirinač poklopljen na 10 minuta nakon što ste ga skinuli sa vatre.
Za to vreme spremite ribu.
Začinite filete solju, limunovim sokom i belim biberom. Isecite stabla celera na trake, posolite i poređajte u tepsiju obloženu papirom za pečenje.
Pospite sa malo maslinovog ulja i limunovim sokom po njima i odozgo stavite filete pastrmke. I njih pospite maslinovim uljem, iseckanim listićima celera i jednim izrendanim čenom belog luka.
Uvijte pastrmku papirom za pečenje i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C na 15-20 minuta.
Dok se pečena riba sprema, za to vreme začinite skuvani pirinač.
Usitnite sremuš, još malo listova celera, drugi čen belog luka i malo peršuna. Stavite ih kod pirinča, sipajte limunov sok i maslinovo ulje i posolite po ukusu.
Dobro izmešajte i rasporedite u dva tanjira.
Isecite paradajz na komadiće i takođe rasporedite u tanjire za serviranje tako tako što ih pospete solju i maslinovim uljem.
Na kraju stavite riblje filete pastrmke i pospite ih sa još svežih listova celera, peršuna i maslinovog ulja.
Prijatno sa ovim filetom od pastrmke sa carskim pirinčem.