Bonapeti.rs»Recepti»Turšija»Domaće sušene crvene paprike

Domaće sušene crvene paprike

Vesela SHVesela SH
Šegrt
226126
Domaće sušene crvene paprike
Fotografije: Vesela SH
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Porcije
15
"Naučite sve tajne spremanja domaćih sušenih paprika"

Potrebni sastojci

  • paprike - 10 - 15 zdravije i mesaste paprike (broj zavisi od vaše procene)
* merne jedinice

Način pripreme

Ako nismo uspeli tokom leta da osušimo crvene paprike za punjenje, možemo to da uradimo i kad je hladnije vreme, za otprilike 30 dana.

Proces sušenja paprika u kućnim uslovima je u dve etape, nije teško, iziskuje malo vremena, ali ćete ipak imati ukusne, domaće spremljene paprike za Badnje veče!

Glavno što treba da uradite je da izaberete 10-15 zdravijih i mesastih paprik, a zaprvao broj paprika je po vašoj proceni, one ne smeju biti napuknute i sa razrezima po površini, zato što prilikom sušenja postoji verovatnoća da se polome i neće ostati cele, a to je veoma neprijatno kada ih punimo i nadev curi.

Pa da pristupimo prvoj etapi:

Operite paprike pre nego što ih očistite, dobro ih posušite:

Izdubizr paprike i očistite ih od drški, semenki i žilica.

Uključite rernu na nizak stepen. Stavite paprike sa odvorom nadole, na roštilju, u sredinu rerne. U slučaju da ne mogu da stoje pravo i da padaju, možete da ih poduprite tako što približite vrhiće jedan do drugog.

Da ne biste isprljali rernu sokom koji će iscureti iz paprika, stavite tešsiju na niži nivo rerne, tj. treba da postoji rastojanje između roštilja i tepsije zbog cirkulacije toplote.

Tako poređane paprike sa otvorom ka dole dozvoljavaju toploti da pronikne u unurašnjost paprika i proces sušenja će biti efikasniji.

Sušite paprike otprilike 30-40 minuta, periodično proveravajući da ne zagore ili da se prepeku. Toplota treba da bude veoma slaba.

Isključite vatru i ostavite paprike u rerne dok se u potpunosti ne ohlade.

Ostavite ih da se odmore na otprilike pola sata i ponovo ponovite proceduru - barem 2-3 puta.

U zavisnosti od vašeg vremena, prvu etapu sušenja u rerni možete uraditi za jedan dan ili da nastavite sledećeg dana, ali pod uslovom da ste izvadili paprike iz rerne i da ste ih stavili na hladno i provetreno meso - ne u frižider.

Pokazatelj da li treba da prestanete sa sušenjem u rerni je kada proverite da li se njihov mesasti deo malo osušia, nije lepljiv, ako je sočan, nastavite sa sušenjem u rerni.

Provera treba da se odradi kada su se paprike u potpunosti ohladile, u suprotnom slučaju možete pogrešiti.

Druga etapa sušenja crvenih paprika.

Kada su skoro gotove, malo ohlađene, nastavite sušenje na sledeći način:

Uzmie đevđir, okrenite ga sa otvorom ka dole. Zabodite drvene štapiće sa oštrim delom u rupicama đevđira i pričvrstite paprike, tako da drveni štapić bude pričvršćen u uskom delu paprike, a široki deo paprike da bude ka dole.

Domaće sušene crvene paprike su gotove.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: