Bonapeti.rs»Recepti»Salate»Zelena salata»Zelena salata sa bulgurom, leblebijom i blitvom

Zelena salata sa bulgurom, leblebijom i blitvom

Iliana ParvanovaIliana Parvanova
Guru
4811405k
Zelena salata sa bulgurom, leblebijom i blitvom
Fotografije: Iliana Parvanova
6 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
35 min.
Porcije
2
"Ukusna i korisna zelena salata koju jedemo sa pravim uživanjem"

Potrebni sastojci

  • Za varivo
  • bulgur - 1 šolja
  • voda - 2 i ½ šolje
  • himalajska so - ½ kašičice, ravna
  • šarlan - 1 kašičica
  • zelena salata - 1 glavica, kovrdžava
  • rukola - 1 šaka, listovi
  • bejbi spanać - 1 šaka, listići
  • bejbi blitva - 1 šaka, listići
  • mladi luk - nekoliko strukova, pera
  • peršun - 1/3 vezice, listovi
  • divlja nana - 2 sveža struka
  • leblebija - 5 - 6 suepnih kašika, iz tegle
  • sok od limuna - 1 supena kašika
  • šećer - 1 kašičica, smeđi, kristal
  • himalajska so - 1 kašičica, po ukusu
  • balzamiko sirće - ½ supene kašike, po ukusu
  • jabukovo sirće - ½ supene kašike, po ukusu
  • nerafinisano suncokretovo ulje - 1 supena kašika, ili maslinovo ulje
* merne jedinice

Način pripreme

Recept za zdravu vegansku, svežu vitaminsku i zasitnu zelenu salatu.

1. Skuvamo dobro opran bulgur u tečnoj proporciji vode, sa dodatom himalajskom solju i šarlanom. Gotov je za otprilike 20-25 minuta, tako što s vremena na vreme mešamo i kuvamo bez poklopca kako bi višak vode mogao da ispari, ukoliko ga ima. Nakon toga skidamo sa ringle i ostavljamo da se ohladi dok spremamo korisnu salatu.

2. Pažljivo operemo sav sveže nabran zeleniš iz bašte i sitno ga iseckamo: kovrdžavu zelenu salatu sorte Lolo bionda, rukolu, bejbi spanać i blitvu, perca nekoliko strukova mladog luka, peršun - samo listove i sveže strukiće divlje nane.

3. Dodajemo već ohlađeni bulgur zajedno sa leblebijom (skuvanu iz konzerve ili iz tegle). Začinimo sveže isceđenim limunovim sokom, smeđim kristal šećerom iz trske - za zasićeniji sladunjav ukus, himalajskom solju - po ukusu, balzamiko sirćetom (beli balzamiko salatni začn), sa malo sirćeta i hladno presovanog nerafinisanog suncokretovog ulja.

Sve istovremeno izmešamo i raspoređujemo u 3 posudice.

Poslužujemo sveže spremljenu svežu zelenu salatu sa bulgurom i leblebijom!

Prolećna salata odgovarajuća i za uskršnji post.

Neobično ukusno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Top recepti