Način pripreme
U duboku šerpu stavimo vodu da provri sa nekoliko kapi ulja i prstohvatom soli. Na taj način se testenina neće zalepiti.
Kad voda provri dodaje se testenina po izboru. Ja sam koristila špagete. Kuvala sam nekoliko minuta, ali ne da bude gotovo.
Voda se ocedi, promeša se sa pavlakom i ostavljaju se sa strane špagete. U dubok tiganj sipamo dinstan sitno isečen beli luk u tri kašike ulja.
Dodajemo tikvice koje smo oljuštili i isekli na tanke lente, nakon toga i isečen paradajz na polovine. Kada se dobije prijatan sos začinjavamo solju, biberom i dodajemo škampe.
Potrebno im je nekoliko minuta, nakon čega se u tiganj stavlja i testenina. Ostavlja se da se krčka 5 do 10 minuta.
Za to vreme spremamo pesto od bosiljka, beli luk, orahe i maslinovo ulje. Pasiramo i začinjavamo sa malo limuna. Serviramo gotovu pastu i garniramo sa svežim pestom.
Šarene špagete sa škampima su gotove.