Način pripreme
Oljuštite škampe, glave sačuvajte, a ostale ljuske bacite. Beli luk izgnječite širokim delom noža, ne ljuštite ga.
Stavite špagete da se skuvaju prema uputstvu proizvođača, a poželjno je da ih ostavite al dente.
Za to vreme zagrejte maslinovo ulje na umerenoj do jakoj vatri i zapecite škampe par sekundi sa obe strane dok ne promene svoju boju - od sivo prozračne do narandžaste. Izvadite ih i stavite glave sa izgnječenim čenovima belog luka.
Pritiskajte sve da pusti esenciju, koja će dati najlepši ukus našim špagetima. Nakon minut sipajte brendi i sačekajte kratko da se radukuje. Možete i da flambirate po želji.
Izvadite glave i beli luk i stavite školjke, dobro očišćene. Nakon manje do minut one će se otvoriti i pustiće tečnost - svoju esenciju sa dahom mora, što znači da su skoro gotove. Kuvajte još maksimum minuta, tresući tiganj. Možete da smanjite vatru ako sosić počne mongo da tamni.
Gotove špagete dobro ocedite i stavite zajedno sa škampima u školjke i sos. Promešajte da ga upiju (ako se mnogo redukovalo, pospite dodatno maslinovo ulje) i nakon nekoliko sekundi sklonite s vatre.
Servirajte odmah i konzumirajte toplo, posuto svežim bosiljkom.
Prijatno!