Način pripreme
Stavljamo mleko i šećer u kaserolu i zagrevamo sadržaj na slabj vatri dok se šećer ne istopi. Dodajemo maslac i skidamo kaserolu sa vatre. Mešamo dok se maslac ne istopi.
Čim se maslac skroz istopi, dodajemo mlevene orašaste plodove i sitno izmrvljen keks (ja koristim kuhinjski robot ili secko da bude zaista sitno) i mešamo dok se ne dobije gusta smesa. Dobijenu smesu delimo na dva jednaka dela.
Istopimo čokoladu na pari i dodajemo je u jednu polovinu smese. U drugi deo dodajemo malo ruma ili liker po izboru.
U pravougaonu tepsiju pokrivenu papirom za pečenje i namazanu maslacem (može da se koristi i kvadratna sa padajućim prstenom) sipamo prvu smesu i rukama oblikujemo ravan sloj tako što na vrh i po krajevima zagladimo kašikom. Odozgo na isti način raspoređujemo drugu smesu.
Čokoladu za glazuru istopimo na pari, dodajemo otprilike 20 g maslaca i dobijenom glazurom premazujemo kolač.
Čokoladu sa maslacem možemo da istopimo i u mikrotalasnoj rerni.
Ostavljamo da se dobro stegne u frižideru (barem na jednu noć), nakon čega sečemo na kvadrate - štangle.
Kolači Bajadera su čudesni!