Kolači Bajadera

Anelia TerzievaAnelia Terzieva
Kuvar
25168714
Kolači Bajadera
Fotografije: Anelia Terzieva
2 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
10 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
10
"Kolači Bajadera u kojima će gosti uživati"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 9 supenih kašika
  • šećer - 200 g
  • orasi - 150 g, mleveni
  • keks - 250 g (običan)
  • maslac - 170 g
  • čokolada - 100 g
  • rum - 2 - 3 supene kašike, ili čokoladni liker
  • za glazuru
  • čokolada - 100 g, za kuvanje
  • maslac - 20 g
* merne jedinice

Način pripreme

Stavljamo mleko i šećer u kaserolu i zagrevamo sadržaj na slabj vatri dok se šećer ne istopi. Dodajemo maslac i skidamo kaserolu sa vatre. Mešamo dok se maslac ne istopi.

Čim se maslac skroz istopi, dodajemo mlevene orašaste plodove i sitno izmrvljen keks (ja koristim kuhinjski robot ili secko da bude zaista sitno) i mešamo dok se ne dobije gusta smesa. Dobijenu smesu delimo na dva jednaka dela.

Istopimo čokoladu na pari i dodajemo je u jednu polovinu smese. U drugi deo dodajemo malo ruma ili liker po izboru.

U pravougaonu tepsiju pokrivenu papirom za pečenje i namazanu maslacem (može da se koristi i kvadratna sa padajućim prstenom) sipamo prvu smesu i rukama oblikujemo ravan sloj tako što na vrh i po krajevima zagladimo kašikom. Odozgo na isti način raspoređujemo drugu smesu.

Čokoladu za glazuru istopimo na pari, dodajemo otprilike 20 g maslaca i dobijenom glazurom premazujemo kolač.

Čokoladu sa maslacem možemo da istopimo i u mikrotalasnoj rerni.

Ostavljamo da se dobro stegne u frižideru (barem na jednu noć), nakon čega sečemo na kvadrate - štangle.

Kolači Bajadera su čudesni!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: