Bonapeti.rs»Recepti»Turšija»Zimnica»Pikantna turšija od dunja

Pikantna turšija od dunja

ZoriZori
Guru
8932865k
Pikantna turšija od dunja
Fotografije: Zori
1 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
3 min.
Ukupno
18 min.
"Od nas da znate - od dunja se ne pravi slatko, već pikantna turšija"

Potrebni sastojci

  • dunje
  • mirođija - cvetići
  • rozetla - listovi
  • divlji limun - listovi
  • žalfija - listovi
  • kromid luk - iseckan na polumesece
  • crni biber
  • lovorov list
  • ruzmarin - listovi
  • komorač - semenke
  • karanfilić
  • piment
  • jabukovo sirće
  • šećer
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

Količina proizvoda je prema broju tegli koje ćemo napuniti.

U teglu od 780 ili 800 ml se sipa jedan prst jabukovog sirćeta, 1 supena kašika šećera, 1 kašičica soli, 3 zrna pimenta, 6 zrna crnog bibera, 1 kafena kašičica semena komorača, 1 cvetić mirođije, 2 - 3 kriškice kromid luka.

Dunje se operu, očiste i naseckaju na kockice srednje veličine.

Tegle se dopune dunjama tako što se između kockica dunja stavljaju listovi divljeg limuna, list rozetle, list žalfije i listići ruzmarina. Dodaje se nekoliko karanfilića i na vrh još jedan cvetić mirođije. Dosipa se voda i tegla se zatvara poklopcem.

Sterilizuje se 2-3 minuta nakon što voda provri.

Odmah nakon toga tegle se vade i okreću se sa poklopcem na dole, dok se u potpunosti ne ohlade.

Stavljaju se na hladno i tamno meso.

Pikantna turšija od dunja je gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: