Način pripreme
Na dno svake tegle se sipa jabukovo sirće do crte, dodaje se supena kašika šećera, 1 kašičica soli, 5-6 zrna crnog bibera, 2-3 zrna pimenta, po 1 kašičica semena slačice i korijander, 2 karanfilića, po jedan list divljeg limuna i list ili dva žalfije, 1 cvet mirođije.
Tegle se pune opranim grožđem, očišćenim od drški, dodaje se tanka kriška korena đumbira, nekoliko trakica ljute crvene paprike očišćene od semenki i dopunjava se vodom jedan prst ispod poklopca.
Tegle se zatvaraju prethodno prokuvanim poklopcima sa navojem.
Prebacuju se u šerpu čije je dno pokriveno debelom krpom. Zalivaju se hladnom vodom koja treba da pokriva otprilike 3 prsta iznad poklopčića.
Nakon što voda proključa, meri se 3 minute i tegle se vade štipaljkom iz ključale vode.
Okreću se sa poklopcima na dole. Kada se ohlade, stavljaju se na tamno i hladno mesto.
Pikantna turšija od grožđa je gotova.
Ako vam se dopada recept, probajte i naše turšije za kiseli beli luk, carsku turšiju ili turšiju od džanarika.