Način pripreme
Skuvamo jaja za otprilike 7 minuta kako bi se dobila tvrdo kuvana žumanca, ogulimo ih i sečemo na dva dela po dužini.
Žumanca vadimo, glnječimo viljuškom i u njih dodajemo izgnječeni sir, izrendanu skuvanu šargarepu, sitno naseckani beli luk i 5 supenih kašika za kiselu pavlaku ili ceđeno kiselo mleko, dodajemo i kisele krastavčiće sitno naseckane na kockice.
Začinjavamo po ukusu solju, čubrom, crnim biberom i kuminom i dobijenom smesom punimo polovine belancima. Sjedinjavamo napunjene polovine od belanaca kako bi se dobilo celo jaje.
Umesimo mleveno meso kao za obične ćufte sa sitno naseckanim kromid lukom, hlebom natopljenim u vodu i začinima po ukusu.
Stavljamo jaje u sredinu, uvijamo ga smesom i premazujemo umućenim žumancem. Na isti način oblikujemo i ostale pužiće.
Jedan kraj oblikujemo kao njuškicu, tako što blago zagrejete i zaoštrite mleveno meso, napravite oči od zrna crnog bibera i nosić od komadića maslina. Za igljice koristite nalomljene špagete. Gotove ježiće poređajte u tepsiju na papir za pečenje da se ne bi zalepili.
Pecite dok ne bude gotovo u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni sa uključenim ventilatorom.
Gotove pužiće možete ukrasiti u tanjiru trakicama šargarepe ili krastavca, listićima peršuna ili mladog luka. Bodljice se takođe jedu!
Ukusni pužići od mlevenog mesa ja nadevom od jaja su gotovi.
Prijatno!