Bonapeti.rs»Recepti»Pica»Letnja pica sa patlidžanom, tikvicama i čeri paradajzom

Letnja pica sa patlidžanom, tikvicama i čeri paradajzom

ZoriZori
Guru
8932865k
Letnja pica sa patlidžanom, tikvicama i čeri paradajzom
Fotografije: Zori
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
6
"Laka pica bez mesa okupila je boje i darove leta. Hrana za dušu i čula!"

Potrebni sastojci

  • testo za picu - otprilike 400 g (domaće spremljeno)
  • patlidžan - 1 komad
  • tikvice - 1 komad
  • masline - 15 komada, crne, bez koštice
  • čeri paradajz - 1 šaka
  • paradajz pire - 4 - 5 supenih kašika
  • pečurke - 80 g, sveže
  • maslinovo ulje - otprilike 3 supene kašike
  • beli luk - 1 čen
  • origano - 2 prstohvata, suvi
  • crni biber - 2 prstohvata, sveže mleveni
  • sir - 300 g, po izboru (emental, čedar, kačkavalj)
  • ulje - za podmazivanje tepsije
  • brašno - za posipanje tepsije i za razvijanje
* merne jedinice

Način pripreme

Dobro operemo patlidžan i tikvicu, sečemo patlidžan na kolutiće, a tikvicu na kriškice. Posolimo patlidžan i ostavljamo na barem 10 minuta kako bi se ocedio gorki sok. Operemo pod mlazom vode i posušimo ga papirnim ubrusom.

Četkicom namažemo patlidžan maslinovim uljem i zapečemo na roštilju ili gril tiganju po 5 minuta sa svake strane. Pečurke operemo, posušimo i naseckamo na kriškice, čeri paradajz, ako je krupniji sečemo na polovine, ako ne - ostavljamo ceo.

Domaće testo lepo razmesimo na nabrašnjenoj radnoj površini i oklagijom razvijamo veliku okruglu picu.

Picu prebacujemo u uljem namazanu i brašnom posuti tepsiju. Presujemo čenove belog luka, posolimo solju, crnim biberom i origanom i izmešamo sa paradajz pireom i sa 3 supene kašike maslinovog ulja.

Dobijenom pastom namažemo picu, ostavljajući otprilike 1 prst od rubova nepokriven. Odozgo posipamo izrendanim sirom ili kačkavaljem, poređamo kriškice pečurki, patlidžana, tikvica, čeri paradajza i maslina očišćenih od koštica.

Posipamo tankim mlazom maslinovog ulja ili naprskamo (za cilj možemo koristiti nenapunjen pulverizator maslinovim uljem) i dodajemo prstohvat soli, crni biber i suvi origano.

Poslužujemo sa dobro ohlađenim belim vinom ili pivom.

I jedna ideja - da bi vam omiljeni napitak bio hladniji tokom letnjih vrućina, možete da stavite staklene čaše za vino ili pivske čaše u zamrzivač na 30 minuta pre nego što ih napunite ohlađenom tečnošću - tako će ih one duže ostati hladne, a i čaše će se primamljivo oznojiti.

Letnja pica sa patlidžanom, tikvicama i čeri paradajzom je veoma ukusna.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: