Način pripreme
Dobro operemo patlidžan i tikvicu, sečemo patlidžan na kolutiće, a tikvicu na kriškice. Posolimo patlidžan i ostavljamo na barem 10 minuta kako bi se ocedio gorki sok. Operemo pod mlazom vode i posušimo ga papirnim ubrusom.
Četkicom namažemo patlidžan maslinovim uljem i zapečemo na roštilju ili gril tiganju po 5 minuta sa svake strane. Pečurke operemo, posušimo i naseckamo na kriškice, čeri paradajz, ako je krupniji sečemo na polovine, ako ne - ostavljamo ceo.
Domaće testo lepo razmesimo na nabrašnjenoj radnoj površini i oklagijom razvijamo veliku okruglu picu.
Picu prebacujemo u uljem namazanu i brašnom posuti tepsiju. Presujemo čenove belog luka, posolimo solju, crnim biberom i origanom i izmešamo sa paradajz pireom i sa 3 supene kašike maslinovog ulja.
Dobijenom pastom namažemo picu, ostavljajući otprilike 1 prst od rubova nepokriven. Odozgo posipamo izrendanim sirom ili kačkavaljem, poređamo kriškice pečurki, patlidžana, tikvica, čeri paradajza i maslina očišćenih od koštica.
Posipamo tankim mlazom maslinovog ulja ili naprskamo (za cilj možemo koristiti nenapunjen pulverizator maslinovim uljem) i dodajemo prstohvat soli, crni biber i suvi origano.
Poslužujemo sa dobro ohlađenim belim vinom ili pivom.
I jedna ideja - da bi vam omiljeni napitak bio hladniji tokom letnjih vrućina, možete da stavite staklene čaše za vino ili pivske čaše u zamrzivač na 30 minuta pre nego što ih napunite ohlađenom tečnošću - tako će ih one duže ostati hladne, a i čaše će se primamljivo oznojiti.
Letnja pica sa patlidžanom, tikvicama i čeri paradajzom je veoma ukusna.