Bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Letnja đakonija s paprikom, paradajzom i patlidžanom

Letnja đakonija s paprikom, paradajzom i patlidžanom

MarianaMariana
Šef kuhinje
261682k49
Letnja đakonija s paprikom, paradajzom i patlidžanom
Fotografije: Monika Ivanova
1 / 3
30/05/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
"Apetit ide sa... najukusnijom letnjom đakonijom sa povrćem iz bašte"

Potrebni sastojci

  • patlidžan - 1 komad
  • šećer - 1 prstohvat
  • so - po ukusu
  • biber - po ukusu
  • peršun - četvrtina vezice
  • paprika - 5 komada
  • paradajz - 900 g
  • beli luk - 2 čena
* merne jedinice

Način pripreme

Operemo dobro sveže paprike. Ispečemo ih. Nakon toga paprike stavljamo u posudu i pokrivamo poklopcem da omekšaju. Zatim ih ljuštimo, čistimo od semenki i drški. Ne peremo ih.

Gotovu očišćenu pečenu papriku sečemo na parčiće. Patlidžanu ljuštimo koru. Sečemo na parčiće i stavljamo u posudu, blago posolimo. Ostavimo ga sa strane.

Paradajzu pravimo mali krst nožem i poparimo ga u vreloj vodi na nekoliko minuta. Posle oljuštimo ljuske na paradajzu. Već očišćene iseckamo na sitno i pasiramo.

Patlidžan, koji smo odvojili da se ocedi gorčina, pržimo blago u tiganju s vrelim uljem, jer ćemo ga posle staviti da vri u sosu. Sipamo paradajz u šerpu s malo ulja i stavimo da provri, posle smanjimo, često mešamo.

Po ukusu stavljamo so i biber. Isečemo beli luk na sitno i dodajemo ga. U paradajz sos stavljamo i prstohvat šećera, da ne bude kiseo. Mešamo. Stavljamo unutra pečenu i iseckanu papriku i ispržen patlidžan.

Sos se kuva dok se ne zgusne. Sečemo peršun i stavljamo ga pred kraj kuvanja. Sipamo u tanjir. Jedemo sa prepečenim hlebom. Pravimo nekoliko vrsta tokom leta s takvim letnjim povrćem, svako je ukusno.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: