Način pripreme
Operemo dobro sveže paprike. Ispečemo ih. Nakon toga paprike stavljamo u posudu i pokrivamo poklopcem da omekšaju. Zatim ih ljuštimo, čistimo od semenki i drški. Ne peremo ih.
Gotovu očišćenu pečenu papriku sečemo na parčiće. Patlidžanu ljuštimo koru. Sečemo na parčiće i stavljamo u posudu, blago posolimo. Ostavimo ga sa strane.
Paradajzu pravimo mali krst nožem i poparimo ga u vreloj vodi na nekoliko minuta. Posle oljuštimo ljuske na paradajzu. Već očišćene iseckamo na sitno i pasiramo.
Patlidžan, koji smo odvojili da se ocedi gorčina, pržimo blago u tiganju s vrelim uljem, jer ćemo ga posle staviti da vri u sosu. Sipamo paradajz u šerpu s malo ulja i stavimo da provri, posle smanjimo, često mešamo.
Po ukusu stavljamo so i biber. Isečemo beli luk na sitno i dodajemo ga. U paradajz sos stavljamo i prstohvat šećera, da ne bude kiseo. Mešamo. Stavljamo unutra pečenu i iseckanu papriku i ispržen patlidžan.
Sos se kuva dok se ne zgusne. Sečemo peršun i stavljamo ga pred kraj kuvanja. Sipamo u tanjir. Jedemo sa prepečenim hlebom. Pravimo nekoliko vrsta tokom leta s takvim letnjim povrćem, svako je ukusno.