Način pripreme
Zdravo, prijatelji!
Iako ovaj recept izgleda komplikovano, sa mnogo komponenti, zapravo je prilično jednostavan za pravljenje!
Prva stvar koju treba da imamo u vidu je osnovni sastojak, a to su upravo pileći bataci. U ovom slučaju imamo tri mogućnosti:
Ako je pile od vašeg proverenog mesara ili domaće, možete ga koristiti direktno.
Možete da marinirate batake 12 i 24 sata pre spremanja. U ovom receptu mogućnosti za marinadu su neograničene.
Možete propržiti batake sa maslecem u tiganju otprilike 10-15 minuta pre kuvanja.
U mom slučaju prvo očistim i dobro operem batake i povrće.
U tepsiju ređam kukuruz izlomljen na polovine, krupno naseckan luk, beli luk i šargarepice...
Začinjavam začinima* (imajte u vidu da su univerzalni sos i soja sos slani, tako da pazite sa solju). Na kraju zalivam tekilom, pivom i kolom, ovim redosledom i dobro izmešam.
Na vrh stavljam batake tamo da pokriju sve, sečem 50 g maslaca odozgo i uvijam tepsiju aluminijumskom folijom. Veoma je važno da se folija ne lepi za batake, zato ne premazujem foliju, nego same batake maslacem i suncokretovim uljem!
U prethodno zagrejanu rernu na 250°С stavljam tepsiju obloženu folijom i tako pečem 30 minuta. Nakon toga smanjujem temperatuu na 150°С sa ventilatoom i podešavam tajmer na sat vremena.
Kada vreme isteče skidam foliju (sačuvajte foliju **) i pečem na 220°С 30 minuta. Ovde je trenutak kada moramo da nadgledamo jelo, zato što svako ima drugačije shvatanje reči prepečeno
Vadim jelo iz rerne i pokrivam folijom ** na trideset minuta pre nego što serviram kako bismo mogli da ispijemo vino pre toga.....!
Marinirani pileći bataci sa bejbi krompirićima u rerni su veoma ukusni!