Način pripreme
Recept ukupno oduzima otprilike 30-40 minuta i za 4 porcije je.
Izvadite spanać iz zamrzivača da se opusti.
Stavite veći tiganj na ringlu na visoku temperaturu.
Sipajte 5 supenih kašika maslinovog ulja ili ulja.
U međuvremenu brzo sitno naseckajte šargarepe i luk i stavite ih u tiganj da se dinstaju.
Nakon nekoliko minuta dodajte direktno zamrznuti spanać bez odmrzavanja u tiganj sa povrćem.
Ravnomerno mešajte, možete d aokrećete blokić spanaća kako bi se brže istopio sa svih strana. Oduzima dosta vremena dok se opusti i odmrzne.
Operemo 100 g heljde, kod mene je bilo otprilike pola šolje.
Izmešamo jelo i dodajemo helju. Ako želite možete stavite pirinač umesto heljde, ali možda će trebati više ili manje vode.
Pospite sa 1 kockicom bujona od povrća.
Zalivamo sa 2 šolje vode ili 2:1 u odnosu na heljdu.
Dobro izmešajte, nadajući se da se na kraju spanać odmrznuo.
Kada heljda sa spanaćem počne da uzavire u tiganju, smanjite ringlu na srednju do srednje-slabu temepraturu.
Ostavite da se krčka desetak minuta mešajući s vremena na vreme i pratite da li je heljda upila vodu.
Pospite 1 veliki prstohvat divlje nane, crni biber po ukusu i malo soli i dobro izmešajte.
Kada je voda skoro isparila, možete da isključite ringlu i da ostavite heljdu u tiganju da upije ostalu tečnost na još 5-10 minuta.
Servirajte spanać sa heljdom ili pirinčem u tiganju sa garnirungom od paradajza u kriškicama ili drugim po vašem ukusu.