Način pripreme
Spanać sam očistila koristeći i drške. Natopila sam ga u hladnu vpdu na 10-15 minuta, nakon čega sam ga oprala, ocedila i iseckala na ivice srednje debljine.
U širokoj šerpi sam zagrejala 5 supenih kašika ulja i 1 supenu kašiku maslaca. Ne postoji način da se skuva posno jelo. Dodala sam luk i šargarepu, posolila sam i kuvala dok nisu omeknuli i dok šargarepa nije pustila lepu boju.
Nakon toga sam dodala divlju nanu i spanać, posolila sam još malo / s obzirom na to da i bujon sadrži so/. Izmešala sam i kuvala dok nije omeklo - ili otprilike 5 minuta.
Nakon toga sam dodala alevu papriku i paradajz pire. Izmešala sam i nakon pola minute dodala i opran i oceđen pirinač. Ponovo sam izmešala i kuvala minutu, nakon čega sam dodala bujon.
Bujon sam napravila od 1200 ml vode i kašičice bujona. Po uputstvima se priprema sa 2 kašičice, ali ja sam odlučila da budem ekonomična, a u receptu koristim i druge dodatke koji dopunjuju ukus. Ukoliko nemate bujon, možete da dodate samo vruću vodu. Da bi jelo bilo sočno, koristim proporciju 1:5 /pirinač:voda/.
Smanjila sam jačinu ringle na 3 od 6 stepeni na mom šporetu, stavila sam poklopac, ostavljajući ga blago odškrinutog i kuvala sam dok pirinač nije omeknuo i upio tečnost, sa ciljem da prolećni spanać sa pirinčem ostane sočan.
Ovo je oduzelo otprilike 25 minuta. Na kraju, tek tako - iz velikodušnosti i za prstohvat luksuza dodala sam još jednu kašičicu maslaca, posula sam sitno iseckanim lisnatim delom peršuna i sklonila sam janiju od spanaća sa ringle. Ukoliko želite da jelo bude posno, nemojte dodavati maslac, jaja ili mleko.
Servirala sam porcije sa useckanim kuvanim jajima /domaća/ i posudicom kiselog mleka.
Prijatno!