Način pripreme
Piškote se samelju u blenderu tako što se 3 od njih odvajaju za dekoraciju. Stavljaju se u posudu.
Maslac se topi u maloj posudici i dodaje se u izblendane piškote.
Dobro se pomešaju dok se ne dobije testo od maslaca.
Priprema se kalup za tortu sa padajućim dnom. Testo od maslaca se sipa i ravnomerno se raspoređuje na dno.
U čašu sa malo vode se stavlja želatin kako bi nabubreo.
U veliku posudu na sitno rende se izrenda sir. Dodaje se kisleo mleko i izmeša se. Dodaje se vanilin šećer i šećer. Dobro se izmeša.
Ostavlja se 5 smokvi za ukras. Ostale se ogule i ređaju na koru od piškota. Moje su bile dobro sazrele i lako sam ih rasporedila, ako su zelenije, mogu da se raseku na 2 dela kroz sredinu.
Želatin se zagreje dok se ne istopi u mikrotalasnoj. Dodaje se u smesu sa kiselim mlekom. Dobro se meša i ovom smesom se zaliva kora i smokve.
Odvojene piškote se sitno naseckaju. Posipaju se po krajevima kalupa. Po njima se posipa kakao. Ostavlja se u frižideru ukusni čizkejk da se stegne.
Odvojene smokve se seku na 2 dela kroz sredinu i svaka polovina se seče na kriškice.
Dovršava se dekoracija improvizovanog čizkejka sa smokvama i spreman je da se servira.