Način pripreme
Pripremanje uštipaka:
Luk se očisti i sitno se nasecka. Paprike se operu, očiste se od semenki i takođe se veoma sitno seckaju na kockice. Peršun se očisti od drški i sitno se isecka.
U veliku posudu se stavlja mleveno meso i u njega se dodaju luk, peršun i paprike. Razbijaju se jaja. Hleb se natopi vodom, iscedi se i dodaje se u mleveno meso.
Na kraju se dodaju začini. Sve se dobro izmeša. Posuda se pokriva streč folijom za sveže čuvanje i stavlja se u frižider na minimum 30 minuta.
Pripremanje sosa:
Luk se očisti i sitno se isecka. Paprike se operu, očiste se od semenki i takođe se sitno iseckaju. Šargarepa se oguli i secka se na kockice. Beli luk se guli i seče se na kriškice.
U dubokom tiganju se zagreva ulje i u njemu se propržavaju prvo luk i šargarepe.
Za to vreme paradajz se rascepi po koži na nekoliko mesta i stavlja se u vrelu vodu na nekoliko sekundi, nakon čega se prabacuje u ledenu vodu. Tako blanširani paradajz se lakše guli. Kada se oguli, nasecka se na kockice.
Kada su se luk i beli luk izdinstali, u njih se dodaju paprike i šargarepe. Kuvaju se nekoliko minuta, nakon čega se u njih dodaje paradajz iz konzerve, naseckan svež paradajz i začini.
Dosipa se malo vode i sos se ostavlja da se krčka na tihoj vatri.
Nakon što se mleveno meso odmorilo na određeno vreme u frižideru, vadi se i sačeka se 5-10 minuta da ostane na sobnoj temperaturi. Tepsija rerne se oblaže papirom za pečenje koji se premazuje uljem.
Pomoću vlažnih ruku od mlevenog mesa se oblikuju uštipci koji se ređaju u tepsiju. Peku se u rerni zagrejanoj rerni na 180 °C dok ne bude skroz gotovo. Kod mene je ispalo 40 komada. Kada sos bude gotov, ostavlja se da se ohladi i pasira se.
Kada i sos i uštipci budu gotovi, vreme je za serviranje. Postoje dva načina.
Ja sam stavila list ajsberg salate, poređala sam uštipke i zalila sam ih sa malo sosa.
A možete ubacite uštipke na nekoliko minuta u sos i da se dobije nešto kao janija sa ćuftama.
Ili pak umesto ajsberg salate da stavite sos i po njemu da poređate srpske uštipke.
Kako god da servirate, rezultat će biti veoma ukusan. Neka vam je slatko!