Način pripreme
Kruške za kolač se operu i odgovarajućim instrumentima se izdube sa njihove donje strane, pažljivo se vadi cela unutrašnjost.
U posudi se pomešaju bademovo brašno, šećer u prahu i esencija pomorandže. Rukom tako dobijenom smesom se pune kruške.
U posudi se mute jaja sa šećerom miskerom, dodaju se ulje i prosejani suvi sastojci, brašno, kakao i prašak za pecivo, smesa postaje dosta gusta, zato se dodaje sok od pomorandže i na kraju se stavljaju orasi.
U mali kalup - pravougaoni ili okrugli, sa nelepljivim premazom, prečnika 18 cm. prethodno nauljen, se stavljaju kruške sa nadevom ka dole.
Oko njih se pažljivo sipa kakao smesa. Kakao kolač se peče na 160 stepeni otprilike 30 minuta dok čačkalica ne bude suva. Ostavlja se da se ohladi, pažljivo se vadi, zato što je mrvljiv i dekoriše se po želji nutelom i orasima.
Kakao kolač sa punjenim kruškama je zanimljiviji i originalan predlog za voćni kolač.