Način pripreme
Prilikom jednog putovanja do Italije kupila sam pastu od pistaća i od tada se sve pitam u kakvom receptu da je primenim. Danas sam odlučila da napravim čizkejk i nudim vam moj recept.
Pasta od pistaća se nudi u našim prodavnicama.
Proizvodi za ovaj čizkejk su za kalup prečnika 18-20 cm. Za kalup sa dimenzijama 24-26 cm, duplo povećajte sastojke.
Za bezglutensku varijantu čizkejka koristila sam kokosovo brašno.
Za osnovu ovog kolača umutite jaje sa šećerom.
Nakon toga dodajte kiselo mleko i izmešajte.
Istopite maslac i dodajte i njega.
U ove sastojke dodajte kokosovo brašno i mešajte dok se ne formiraju vlažne mrve.
Kalup u kom ćete peći čizkejk obložite papirom za pečenje.
Prebacite smesu za osnovu i pritisnite kako bi se formirala kora.
Oblikujte i mali bord sa visinom od otprilike dva centimetra.
Ako odlučite, možete da napravite osnovu na klasičan način od keksića i maslaca.
U blenderu sameljite keksiće u fine mrve.
Dodajte u njih istopljeni maslac i izmešajte.
Prebacite smesu u kalup za pečenje i pritisnite kako bi se formirala osnova.
Stavite osnovu u frižider, a za to vreme pređite na pravljenje krema.
Pomešajte sir rikota sa šećerom u prahu i izmešajte. Rikotu možete zameniti finim, kremastim sitnim sirom.
Dodajte i kiselu pavlaku.
Nakon toga dodajte jaja, jedno po jedno, mešajući.
Na kraju dodajte vanilu i kukuruzni skrob.
Mešajte dok se ne dobije gomogena smesa.
Izvadite kalup sa osnovom iz frižidera i sipajte u nju krem za čizkejk.
Stavite kolač da se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni 40 minuta.
Čim vreme pečenja prođe, isključite rernu i blago otvorite vrata. Ostavite čizkejk unutra na još 10-15 minuta.
Nakonb toga ga izvadite iz rerne i namažite pastom od pistaća dok je još topao, ali ne vruć.
Čim se u potpunosti ohladi, stavite bezglutenski kolač u frižider na dva, tri sata.
Pre nego što servirate pospite mlevenim ili sitno iseckanim pistaćem.
Prijatno sa ovim sjajnim Čizkejkom sa pistaćem.