Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i Glazure»Torta sa Pavlakom»Torta sa šampanjcem i puslicama

Torta sa šampanjcem i puslicama

Dobrinka PetkovaDobrinka Petkova
Šef kuhinje
1k3762k237
Torta sa šampanjcem i puslicama
Fotografije: Dobrinka Petkova
1 / 3
04/10/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
12
"Torta koja može da kaže Volim te bolje od reči"

Potrebni sastojci

  • za kore
  • jaja - 6 komada
  • šećer - 240 g
  • skrob - 240 g, pšenični
  • ulje - 18 ml
  • vanila - 2 komada (po 0.2 g)
  • za krem
  • puding - 1 komad, vanila (80 g)
  • šećer - 4 supene kašike
  • šampanjac - 400 ml
  • jaja - 2 komada
  • želatin - 1 komad (10 g)
  • pavlaka - 250 ml
  • slatko - 50 g, od jagoda i malina
  • za dekoraciju
  • pavlaka - 250 ml
  • čokolada - 100 g, bela
  • puslice - 4 - 5 komada
* merne jedinice

Način pripreme

Jaja se mute dok se ne dobije vazdušast krem. Dodaje se šećer i mućenje se nastavlja.

Nakon toga se dodaje skrob, tako što se naizmenično slaže sa uljem, završava se skrobom.

Smesa se deli na dva dela. Ispeku se dve kore u kalupima 24-26 cm na 180 stepeni. Svaka kora se peče otprilike 20 minuta. Ostavlja se da se ohladi.

U kaserolu se sipa 350 ml šampanjca, ostavlja se da provri. U posudi se pomešaju puding i ostali šampanjac.

U drugoj posudi se mute jaja sa šećerom. Vreli šampanjac se sipa u puding, pri čemu se energično meša. Nakon toga se smesa sipa u tankom mlazu u jaja.

Smesa se vraća nazad na ringlu i meša se dok se ne zgusti. Krem se sipa u veliki plitki tanjir i pokriva se folijom. Ostavlja se da se u potpunosti ohladi.

Kada se krem ohladio, u delovima se dodaje u umućenu pavlaku. Jedna kora se seče na dva dela.

Stavlja se jedan deo u prsten na poslužavnik. Premazuje se slatkom i pokriva se drugim delom. Sipaju se 2/3 krema, dobro se zagladi i pokriva se drugom korom. Sipa se ostali krem, zagladi se i ostavlja se u frižideru barem na sat vremena.

Torta sa pavlakom se vadi iz frižidera.

Skida se prsten i cela torta se premazuje umućenom pavlakom.

Sa strane se lepi izrendanom čokoladom, odozgo se posipa izmrvljenim puslicama i krupno narendanom čokoladom.

Torta sa šampanjcem i puslicama je gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: