Domaća torta Saher

LiudmilaLiudmila
Inovator
5462031k
Domaća torta Saher
Fotografije: Liudmila
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
10
"Prilikom serviranja takođe možete dodati kuglu sladoleda na domaću tortu Saher. Vredi spremiti kod kuće ovu raskošnu ukusnu tortu!"

Potrebni sastojci

  • za koru
  • jaja - 4 komada
  • maslac - 120 g
  • crna čokolada - 150 g
  • šećer - 1 šolja
  • kakao - 2 supene kašike
  • brašno - 1 šolja
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • so - prstohvat
  • Za mazanje
  • džem od kajsija - 200 g
  • [za glazuru
  • crna čokolada - 120 g
  • voda - 100 ml
  • šećer - 1 šolja
  • ulje - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Za ovu moju tortu Saher čaša je zapremine 200 ml.

Jedna omiljena torta, iako nije uvek bila po mom ukusu kada sam je kupovala. Međutim, spremljena kod kuće, uvek je raskošna i neverovatno ukusna.

Priprema:

Većina recepata je sa šest jaja, kao i sa posebno umućenim žumancima i belancima. Ja sam koristila četiri jaja koja sam stavila cela, uveravam vas, ni po čemu ne odstupa od druge varijante. I prečnik torte je 26 cm.

U duboku posudu sam stavila meki maslac i šećer i umutila sam mikserom dok smesa nije pobelela. Dodala sam jaja jedno po jedno i dobro sam mutila mikserom nakon svakog jajeta.

Sledi kakao, čokolada istopljena u mikrotalasnoj, na kraju brašno i prašak za pecivo, prstohvat soli.

Posle brašna ne mutim dugo.

Kalup prečnika 26 cm obilno sam namazala mekim maslacem i sipala sam smesu.

Čokoladnu koru sam pekla u zagrejanoj rerni na 180°C 15 minuta. Na 170 15 i na 160 10 minuta. Ne sme da se prepeče. Koru sam ostavila da malo odstoji u rerni sa blago odškrinutim vratima.

Izvadila sam i ohladila.

Koncem sam isekla na dva dela po horizontali. Ali ova klasična torta je sjajna i bez sečenja kore.

Džem sam na kratko zagrejala u mikrotalasnoj i procedila sam.

Namazala sam koru i poklopila drugom. Odozgo i sa strane sam takođe dobro namazala džemom. Kore su veoma nežne i zato je bolje da se radi blago toplim džemom od kajsija.

Bilo bi dobro da tako namazana praznična torta odstoji minimum sat vremena kako bi se džem osušio.

Za to vreme, malo pre nego što prođe sat za sušenje, pripremamo zaliv, čokoladnu glazuru.

U kaseroli na ringli zagrevamo vodu i šećer dok se šećer ne apsorbuje. Dodajemo izlomljenu čokoladu i energično mešamo dok se ona ne apsorbuje. Sve sasvim kratko kuvamo. I nakon toga blago ohladimo, da ne bude vrelo, nego toplo i da se dobro razmaže po torti.

Razlivamo po njenoj površini čokoladnu glazuru. Hladimo.

Sa malo čokolade ili nečim drugim možete da napišete Sacher na glazuri i imaćete tortu originalnog izgleda. Ja sam izabrala da ukrasim cvetićima pavlake. Vi možete staviti šta god želite.

Prilikom serviranja takođe možete dodati kuglu sladoleda na domaću tortu Saher.

Vredi spremiti kod kuće ovu raskošnu ukusnu tortu!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: