Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Jednostavna torta sa kikiriki puterom

Jednostavna torta sa kikiriki puterom

LiudmilaLiudmila
Inovator
5492051k
Jednostavna torta sa kikiriki puterom4 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
10
"Veoma mekana kora, vazdušasta, čokoladnog ukusa koja je kontrast sa blago slanim kikiriki kremom. Nama se mnogo dopala, čak je bila napadnuta još topla i nisam uspela celu da je fotografišem."

Potrebni sastojci

  • jaja - 1
  • šećer - 1 šolja
  • sveže mleko - 250 ml
  • kakao - 2 supene kašike
  • prašak za pecivo - 1
  • griz - 1/2 šolje
  • brašno - 1, 5 šolja
  • kikiriki puter - 1/2 šolje
  • Za glazuru
  • voda - 1/2 šolje
  • ulje - 2 - 3 supene kašike
  • kakao - 2 supene kašike
  • šećer - 1/2 šolje
* merne jedinice

Način pripreme

Potrebno je da umutite jedno jaje sa šoljom od 200 ml šećera, 250 ml svežeg mleka, 2 supene kašike kakaoa i jednim praškom za pecivo.

Kada tečna smesa počne da stvara mehuriće, odozgo se stavlja pola šolje ulja i 1/2 šolje griza, 1 1/2 šolja brašna.

Sve se dobro izmeša metalnom žicom za mućenje i ova smesa se prebacuje u tepsiju prečnika otprilike 30 cm, obilno namazanu maslacem.

Peče se na 170°C dok ne bude gotovo, otprilike 30 minuta.

Gotova kora za tortu se blago hladi i okreće se na odgovarajući tanjir. Prave se rupe u njoj po celoj njenoj površini i u njih se stavlja mala kašičica kikiriki putera, kod mene količina njega je bila pola šolje za čaj.

Rupe sam napravila malom drvenom kašikom.

Torta se odozgo zaliva glazurom napravljenom od 1/2 šolje vode, 1/2 šolje šećera, 2 kašike kakaoa, 3 supene kašike ulja. Ova smesa se kuva uz neprestano mešanje pet minuta.

Nakon što se torta zalije kikiriki puterom, odozgo se posipa mrvama koje sakupljam iz tepsije u kojoj je kora pečena i sitno mlevenim kao brašno pečenim i oljuštenim kikirikijem.

Ja sam stavila šaku kikirikija sa jednom supenom kašikom šećera u mlin za kafu. To je sve.

Malo dugačak recept, ali rezultat sa ovom jednostavnom tortom vredi.

Veoma mekana kora, vazdušasta, čokoladnog ukusa koja je kontrast sa blago slanim kikiriki kremom. Nama se mnogo dopala, čak je bila napadnuta još topla i nisam uspela celu da je fotografišem.

Ako želite, probajte ovaj recept za jednostavnu tortu sa kikiriki puterom!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: