Način pripreme
Pesto od tušta je odlična alternativa pesta od bosiljka Đenoveze za slučaje kada želimo da naš jelovnik bude raznovrsan. Osim toga, zahvaljujući tuštu obogatićemo naš organizam dragocenim materijama.
Iako se kod nas ova biljka smatra korovom, ona zauzima početno mesto na trpezi različitih naroda i njeni kvaiteti su visoko cenjeni.
Tušt sadrži 7 puta više vitamina C od citrusnog voća. Osim toga, bogat je vitaminom A, vitaminima iz grupe B i mnoštvom minerala.
Evo kako da ga koristite za pravljenje pesta:
Dobro ga operite i otkinite krhke vrhove i listove uklanjajući deblja stabla, s obzirom na to da su blago žilava.
Stavite tušt u bokal blendera i dodajte opran i dobro oceđen bosiljak (ponekad dodajem i struk peršuna za još svežine).
Stavite beli luk, izmrvljen ili izrendan zreli sir, limunov sok i maslinovo ulje.
Pre nego što pristupite mlevenju pesta, blago zapecite orašaste plodove i suncokretovo semekako bi pustili svoju aromu. Ni u kakvom slučaju nemojte ih mnogo prepeći. Kada se ohladem, stavite i njih u sve ostalo.
U nekoliko obrtaja sameljite tako što je dobro da ostanu mali komadići, a ne da se dobije glatka kaša.
Po želji pesto možete začiniti sa malo soli, možete ga razrediti maslinovim uljem ili limunovim sokom (zavisi za šta ćete ga koristiti).
Sjajan za salate, pastu, bruskete.
Prijatno!