Način pripreme
Prvo se počinje sa mešenjem testa. Za taj cilj rastvorite kvasac u 100 ml mlake vode, dodajte šećer i 2 kašike brašna. Mešajte i ostavite da se aktivira na toplom na desetak minuta.
U posebnu posudu prosejte brašno. U njega dodajte so, ostalu vodu, ulje i aktivirani kvasac.
Umesite meko testo. Namažite ga uljem i posudu pokrijte čistom krpom. Ostavite na toplom da nadođe na otprilike 40 minuta ili dok ne udvostruči svoju zapreminu.
Pomešajte 2 kašike ulja sa kašikom masti i rastvorite ih. Umočite prste u masnoću i otkidajte loptice testa veličine oraha. Poređajte ih u dobro nauljenu tepsiju prečnika 30 cm.
Ostavite pogačice da nadođu ponovo na otprilike dvadesetak minuta.
U međuvremenu pripremite krem za premazivanje. Istopite mast sa maslacem.
Ohladite i dodajte u njih brašno, jaje, kašiku vode i prstohvat soli. Mešajte dok se ne dobije glatka smesa i namažite pogačice.
Stavite da se peku u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Potrebno je otprilike 20-25 minuta. Kada se ispeku, vruće pogačice pospite šećerom u prahu.
Slivenske pogačice po starom receptu su gotove.