Bonapeti.rs»Recepti»Slana Peciva»Pogačice»Slivenske pogačice po starom receptu

Slivenske pogačice po starom receptu

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7642215k211
Slivenske pogačice po starom receptu
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 8
29/10/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
6
"Star i više puta isproban recept za slivenske pogačice - znamo da ga želite"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • kvasac - 20 grama (svež)
  • brašno - 500 grama
  • voda - 300 ml
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 1 kašičica
  • ulje - 1 supena kašika
  • preliv
  • jaja - 1 komad
  • maslac - 100 g
  • mast - 1 supena kašika
  • brašno - 2 supene kašike
  • voda - 1 supena kašika
  • so - 1 prstohvata
  • za oblikovanje
  • ulje - 2 supene kašike
  • mast - 1 supena kašika
  • šećer u prahu - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo se počinje sa mešenjem testa. Za taj cilj rastvorite kvasac u 100 ml mlake vode, dodajte šećer i 2 kašike brašna. Mešajte i ostavite da se aktivira na toplom na desetak minuta.

U posebnu posudu prosejte brašno. U njega dodajte so, ostalu vodu, ulje i aktivirani kvasac.

Umesite meko testo. Namažite ga uljem i posudu pokrijte čistom krpom. Ostavite na toplom da nadođe na otprilike 40 minuta ili dok ne udvostruči svoju zapreminu.

Pomešajte 2 kašike ulja sa kašikom masti i rastvorite ih. Umočite prste u masnoću i otkidajte loptice testa veličine oraha. Poređajte ih u dobro nauljenu tepsiju prečnika 30 cm.

Ostavite pogačice da nadođu ponovo na otprilike dvadesetak minuta.

U međuvremenu pripremite krem za premazivanje. Istopite mast sa maslacem.

Ohladite i dodajte u njih brašno, jaje, kašiku vode i prstohvat soli. Mešajte dok se ne dobije glatka smesa i namažite pogačice.

Stavite da se peku u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Potrebno je otprilike 20-25 minuta. Kada se ispeku, vruće pogačice pospite šećerom u prahu.

Slivenske pogačice po starom receptu su gotove.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: