Način pripreme
Jaja sipamo u posudu i mutimo žicom dok ne dobijemo penu.
Lagano dodajemo gaziranu vodu i mešamo.
Margarin ostavljamo da omekkša na sobnoj temepraturi, nakon toga u malim komadima dodajemo u jaja.
U smesu dodajemo ulje.
Mešamo dobro dok ne dobijemo homogenu smesu.
Sir za pitu izmrvimo sitno u posebnoj posudi.
Kore stavimo na radnu površinu.
Pleh, u kojem ćemo peći dobro namažemo uljem
Uzimamo dve kore za pitu i stavljamo u pelh.
Odozgo poređamo smesu i stavljamo mrvljeni sir. Sir ne mešamo u smesi.
Na taj način poređamo celu pitu, odozgo prelivamo preostalom smesom. Sir treba da rasporedimo između kora.
Sečemo na koamde i pečemo 40 minuta u prehodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni.
Velikotrnovska pita po starom receptu je ukusna i omiljena celoj porodici.