Način pripreme
Zagrevamo mleko da bude toplo, ne vruće.
Dodajemo kvasac, 1 kašičicu šećera kog smo pripremili i 1 kašičicu brašna, koje smo takođe pripremili.
Sve ovo izmešamo i ostavljamo na toplom dok se ne aktivira.
Za to vreme istopimo maslac i ostavljamo sa strane da se ohladi.
Brašno prosejemo.
Uzimamo posudu, dodajemo jaje, šećer, vanilu i koru limuna i mešamo žicom za mućenje.
Za to vreme se aktivirao kvasac i takođe dodajemo i toplo mleko.
Dobro izmešamo i postepeno dodajemo otprilike 400 g brašna.
Mesimo meko testo u samoj posudi, tako što prebacujemo na radnu površinu i domesimo dodavajući još malo brašna da se ne bi lepilo.
Kada izvadimo brašno, ne sme da se dodaje više od navedene količine, zato što mora da bude veoma mekano.
Ostavljamo ga u posudi koju smo prethodno blago podmazali maslacem.
Pokrivamo folijom, uvijamo krpom i ostavljamo da nadođe i utrostruči svoju zapreminu.
Za to vreme seckamo urme na komadiće srednje veličine, stavljamo ih u posudicu i zalivamo rumom.
Ostavljamo sa strane. Orahe naseckamo na ne mnogo krupne komade.
Urme pokrivamo papirom za pečenje kog blago premazujemo tečnim maslacem.
Testo sečemo na tri jednaka dela, tako što svaki od njih razvijamo i raspoređujemo urme i orahe odozgo.
Milibrot uvijamo u rolat i blago usučemo.
Na ovaj način pripremamo i druga dva fitilja.
Kada su gotova, preplićemo ih i stavljamo u rernu.
Ostavljamo na petnestak minuta na toplom kako bi domaći milibrot nadošao još jednom.
Milibrot premazujemo žumancem pomešanim sa svežim mlekom, odozgo stavljamo ostale urme i posipamo šećerom.
Milibrot u nitima stavljamo da se peče u rerni na 170°C otprilike 45-50 minuta.
Na petnaestoj minuti pokrivamo aluminijumskom folijom.
Gotov milibrot prebacujemo na metalnu rešetku kako bi se u potpunosti ohladio.
Zatim sečemo aromatični milibrot u nitima sa orasima i urmama.