Način pripreme
Prvo pripremiti smesu za premazivanje kora. Ručnom žicom za mućenje umutiti jaja, šećer i vanil-šećer a potom dodati pavlaku, ulje i prašak za pecivo. Sve zajedno dobro sjediniti.
Pripremiti pleh, premazati ga sa uljem, staviti jednu koru pa premazati sa umućenom smesom.
Potom staviti još jednu koru i nju takođe premazati, trežu koru takođe premazati i rasporediti polovinu mlevene plazme (100 g).
Onda opet staviti preko koru, premazati smesom takođe ponoviti i sa drugom i trećom korom, s tim da preko treće kore treba rasporediti višnje.
Opet staviti koru, premazati smesom, preko staviti drugu koru te i nju premazati smesom.
Zatim staviti treću koru, premazati je smesom i rasporediti drugu polovinu mlevene plazme.
Kada se ponovi postupak poslednju koru takodje premazati smesom. I na kraju iseći na kocke željene veličine. Baklavu peći u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni 40 minuta.
Kada je gotova baklavu izvaditi iz rerne i ostaviti da se dobro ohladi.
Dok se hladi pripremiti sirup. šerpu staviti šećer, dodati vodu i nekoliko koluta limuna. Staviti na vatru i kuvati 25 minuta, s tim što limun izvaditi nakon deset minuta kuvanja kako sirup ne bi bio previše kiseo.
Dobro ohlađenu baklavu preliti vrelim sirupom i ostaviti da se ohladi i da baklava dobro upije sirup.
Sočna baklava sa višnjom i plazmom je sjajna!
Komentari