Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Baklava»Sočna baklava sa višnjom i plazmom

Sočna baklava sa višnjom i plazmom

MajaMaja
Šegrt
55202021
Sočna baklava sa višnjom i plazmom
Fotografije: Maja
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
16
"Ljubitelji slatkog, spremite notese i olovke!"

Potrebni sastojci

  • gotove kore - 500 g
  • jaja - 3 kom.
  • pavlaka - 200 g
  • šećer - 200 g
  • vanilin šećer - 10 g
  • prašak za pecivo - 12 g
  • ulje - 250 ml
  • višnje - 750 g
  • mlevena plazma - 200 g
  • Sastojci za sirup
  • voda - 1/2 l
  • šećer - 400 g
  • limun - 1 komad
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo pripremiti smesu za premazivanje kora. Ručnom žicom za mućenje umutiti jaja, šećer i vanil-šećer a potom dodati pavlaku, ulje i prašak za pecivo. Sve zajedno dobro sjediniti.

Pripremiti pleh, premazati ga sa uljem, staviti jednu koru pa premazati sa umućenom smesom.

Potom staviti još jednu koru i nju takođe premazati, trežu koru takođe premazati i rasporediti polovinu mlevene plazme (100 g).

Onda opet staviti preko koru, premazati smesom takođe ponoviti i sa drugom i trećom korom, s tim da preko treće kore treba rasporediti višnje.

Opet staviti koru, premazati smesom, preko staviti drugu koru te i nju premazati smesom.

Zatim staviti treću koru, premazati je smesom i rasporediti drugu polovinu mlevene plazme.

Kada se ponovi postupak poslednju koru takodje premazati smesom. I na kraju iseći na kocke željene veličine. Baklavu peći u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni 40 minuta.

Kada je gotova baklavu izvaditi iz rerne i ostaviti da se dobro ohladi.

Dok se hladi pripremiti sirup. šerpu staviti šećer, dodati vodu i nekoliko koluta limuna. Staviti na vatru i kuvati 25 minuta, s tim što limun izvaditi nakon deset minuta kuvanja kako sirup ne bi bio previše kiseo.

Dobro ohlađenu baklavu preliti vrelim sirupom i ostaviti da se ohladi i da baklava dobro upije sirup.

Sočna baklava sa višnjom i plazmom je sjajna!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Veca
Veca
Predivna sumnjam u mi se dopda.
18.12.2022 20:48