Način pripreme
Iseckajte na krupnije dobro oprane ružice brokolija (bez stabla), kao i mladi luk.
Stavite ih u veliku posudu zajedno sa brusnicama, bundevinim i suncokretovim semenkama.
Uzmite jedan tanak i oštar nož i isecite grejpfrut prvo na dva uzdužno kroz sredinu, posle na četiri.
Svaku četvrtinu isecite na još dva dela. Posle ubacite nož u sočnu unutrašnjost citrusa i kore i isecite je ne trudeći se dabude savršeno, neka ostane deo ploda na kori (tako sigurno neće ostati belih delova i kožice).
Očistite od semenki, ukoliko ih ima, nakon toga isecite na manje komade.
Poželjno je da obrađujete voće na posudi u koju će se sakupljati sok koji će se odvojiti, jer ćemo ga koristiti za dresing.
Oscedite i korice citrusa u istu posudu. Dodajte sok od limuna, maslinovo ulje, senf i sitno naseckan sremuš.
U ovaj dresing uglavnom se dodaje i sitno naseckana sveža mirođija, ali ja sam je preskočila, jer nije po mom ukusu.
Stavite komadiće grejpfruta u sve ostalo, zalijte pripremljenom smesom za dresing i lepo izmešajte hrskavu i ukusnu salatu.
Servirajte vitaminsku salatu i uživajte u ovom odličnom ukusu sa mnogim zdravstvenim koristima.
Salata od sirovog brokolija sa grejpfrutom je gotova.