Način pripreme
Bavarska pita od šljiva je lagana i ukusna poslastica koja se priprema sa Thrmomix uređajem tokom letnjih i jesenjih meseci, kada sazrevaju šljive, koje su, kako samo ime kaže, glavni sastojak pite.
Odlična slatka pita je i za doručak i kao užina i može se ukrasiti posipanjem šećera u prahu, što će je učiniti još ukusnijom.
Pre nego što pripremite pitu od šljiva, plodove pažljivo operite i osušite i isecite na male komade kako bi ostala netaknuta hranljiva svojstva.
Upravo su plave šljive, sa svojim istančanim ukusom, one koje čine naš kolač od šljiva neverovatno slatkim, sočnim i aromatičnim. Rum pojačava ukus voća, a maslac pomaže da testo postane mekano.
Za podlogu stavite sve sastojke za bazu u posudu uređaja: 20 sekendi na brzini 5.
Proverite testo, ako je veoma mekano dodajte 1 ili 2 kašike brašna.
Testo razvaljajte u kalup (prekriven papirom za pečenje) i dobro pritisnite.
Pokrijte površinu šljivama bez koštica i prepolovljenih, sa unutrašnjom stranom prema gore.
Za mrvičasto testo stavite sve sastojke za testo u posudu uređaja: 10 sekundi na brzini 4.
Izmrvite testo preko kolača od šljiva i pecite u prethodno zagrejanoj statičkoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta.
Izvadite iz rerne, ostavite da se malo ohladi i pre serviranja pospite šećerom u prahu.
Samo probajte parče mirisne i ukusne bavarske pite od šljiva da biste odmah osetili ukus dobrih stvari koje su pravile naše majke ili bake. Uživajte!