Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Paj»Sočna pita od plavih šljiva

Sočna pita od plavih šljiva

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5841032k243
Sočna pita od plavih šljiva
Fotografije: Ivelina
1 / 4
18/11/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
10
"I miriše na mirisnu jesenju pitu - ovoga puta sa plavim šljivama iz bašte"

Potrebni sastojci

  • pšenično brašno - 400 g (tip 405 - 550)
  • kravlji maslac - 270 g hladan
  • šećer - 130 g
  • vanilin šećer - 1 kašičica.
  • prašak za pecivo - 1/2 pakovanja (7 g)
  • limunova kora - malo
  • so - prstohvat
  • jaja - 1 (+ eventualno žumance)
  • Za fil
  • šljive - 1 kg (sveže ili smrznute)
  • maslaca - za pleh
  • smeđi ili običan šećer - 1 - 2 kašike za šljive
  • šećer u prahu - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Potrebni proizvodi su za tepsiju prečnika 28 cm.

Korak 1

Pomešajte brašno i prašak za pecivo i prosejte ih u posudu. Dodajte šećer, vanilin šećer, so, limunovu koricu, hladan maslac i jaje (+ 1 žumance ako je testo još uvek suvo). Mešajte ručno ili mikserom dok ne dobijete mrvljivo testo. Odvojite oko 1/3 testa za mrvice preko pite.

Korak 2

Ostatak mesite dok se ne dobije testo (važno je da se ne mesi predugo). Dobro nauljite kalup i utisnite testo u kalup. Zatim ohladite kalup sa testom u frižideru 15 minuta.

Korak 3

Šljive operite, prepolovite i očistite. Pokrijte testo, po kolaču rasporedite mrvice i pecite pitu sa šljivama u zagrejanoj rerni oko 40 minuta na 180 stepeni sa oba grejača dok ne porumeni.

Ostavite da se ohladi na rešetki oko sat vremena, a zatim uživajte!

Savet: U brašno možete dodati 60 g mlevenih oraha za još bolji ukus sočne pite od šljiva.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: