Način pripreme
Recept za ove pogačice sa sirom sam videla na jednom turskom sajtu.
Merna čaša koju sam koristila je zapremine 150 ml.
Biće vam potrebne i 2 tepsije za pečenje koje obložite papirom za pečenje.
Sastojci treba da budu na sobnoj temperaturi.
Izmrvite sir. Po želji možete dodati u sir pola vezice sitno naseckanog peršuna.
U posudi umutite 1 jaje i 1 belance (žumance odvojte za premazivanje pogačica sa sirom).
Dodajte so i ulje i izmešajte.
Počnite da dodajete brašno, prethodno prosejano, čašu po čašu mešajući nakon svake dodate. Zajedno sa brašnom dodajte i po malo praška za pecivo.
Poslednju čašu brašna prosejte na radnu površinu i domesite testo rukama.
Dobija se veoma meko testo koje odmah podelite na 12 jednakih delova.
Svaki od njih rastegnite prstima na nabrašnjenoj radnoj površini u mali krug.
U centar stavite po 1 supenu kašiku izmrvljenog sira.
Zatvorite krajeve pritiskajući prstima u oblik elipse.
Poređajte peciva sa sirom u tepsije da budu na rastojanju jedno od drugog i namažite ih mešavinom žumanca i 1 kašike ulja.
Pogačice sa sirom pospite susamom, semenom maka ili nekim suvim začinom kao što je origano, majčina dušica ili izmrvljeni čubar i stavite da se peku u zagrejanoj rerni do 180 stepeni sa ventilatorom na 20 minuta dok se ne dobije zlatkasta boja.
Dobijaju se neobične, vazdušaste pogačice sa sirom bez kvasca.