Trakijski cviknik

Ivan KatsarovIvan Katsarov
Pomoćnik kuvara
429273
Trakijski cviknik
Fotografije: Ivan Katsarov
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
5 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
4
"Jedan neodoljiv slani kolač neobičnog imena, ali magičnog ukusa"

Potrebni sastojci

  • jaja - 2 komada
  • kiselo mleko - 200 g
  • voda - 100 ml
  • soda bikarbona - 1 kašičica
  • brašno - 10 - 12 supenih kašike
  • sir - 200 g
  • ulje - 2 supene kašike
  • maslac - 50 g
  • so - 1 prstohvat
  • šećer - 1 supena kašika + 1 prstohvat
* merne jedinice

Način pripreme

Ime je malo čudno, zar ne? !

Cviknik je tradicionalno pecivo iz kuhinje plovdivskog sela Trud. U severnoj kuhinji pak ga nazivaju sitnik ili sitnica, zato što se sir sitno mrvi, ali autentično se meša sa cvik - tako se u selu Trud kaže za surutku (tečnost koja ostaje prilikom pravljenja sira). Ako nemate surutku - možete ga napraviti civilizovanije i bogatije sa kiselim mlekom, jogurtom, kefirom...

Veoma brzo, veoma jednostavno, u+izuzetno ukusan trakijski cviknik! Umeša se tačno za 5 minuta, peče se 40 minuta.

Jaja se mute sa prstohvatom soli i prstohvatom šećera.

Dodaje se kiselo mleko i soda, ugašena u njemu, i ponovo se meša.

Dodaje se voda i meša se.

Brašno se proseje dva puta i dodaje se i ono kako bi se dobilo testo, gušće od boze ili smesa za palačinke. Meša se kašikom, NE mikserom kako bi se dobila tekstura za cviknik

Dobro podmazujemo tepsiju uljem. Sipamo testo u tepsiju.

Odozgo izmrvimo sir sitno i stavljamo kockice maslaca. Posipamo sa malo šećera - najviše 1 supena kašika. Jedina razlika ovde je sa severnom sitnicom koja se ne posipa šećerom.

Peče se u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni sa ventilatorom i peče se u nižem delu rerne 40 minuta.

Slani kolač se jede dok je topao. Mi ga napadamo kašikom direktno iz tepsije...

DODATNE NAPOMENE:

Umesto sa 200 g kiselog mleka i 100 ml vode, danas sam napravila cviknik sa 300 ml kefira, zato što sam to imala u frižideru.

Ako ga pravite sa cvikom (surutkom) umestom sa kiselim mlekom - količina je 300 ml i ne stavljate vodu.

Neka Vam je ukusno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: