Način pripreme
Spanać se očisti od korenja i veoma dobro se opere. Krupno se secka.
Luk se očisti, opere i sitno nasecka.
Pirinač se veoma dobro opere i namoči se u toplu vodu na 30 minuta.
Beli luk se očisti i sitno nasecka.
Luk se stavlja u šerpu i dodaje se ulje.
Prži se dok ne postane zlatkasto, nakon čega se dodaje naseckani spanać.
Uz dugotrajno mešanje spanać se dinsta sa lukom dok ne omekša-
Kada se izdinsta, spanać se skida sa ringle i sipa se u duboku tepsiju.
Dodaje se namočeni pirinač tako što se baca voda u kojoj je bio. Veoma dobro se izmeša.
Dodaje sitno naseckana sveža divlja nana, svež peršun, beli luk, aleva paprika i so.
Zaliva se sa 7 šolja tople vode.
Pirinač se peče na najnižem delu rerne, bez rešetke na 220 stepeni, u prethodno zagrejanoj rerni 30 minuta nakon ključanja, periodično se meša kako pirinač ne bi ostao na dnu tepsije.
Spanać sa smeđim pirinčem i belim lukom je gotov.