Način pripreme
Za ovu domaću šunku ja koristim posudu za kuvanje šunke i kesice za posudu za kuvanje šunke, ali ako nemate kesice za posudu za kuvanje šunke ili posudu za kuvanje šunke, možete koristiti kesice za pečenje mesa i da sami kuvate na pari u šerpi.
Uzimamo svinjski but, sečemo ga na krupne komade i dobro očistimo sve žilice sa mesa.
U duboku posudu stavljamo sve začine osim želatina, lepo ih mešamo.
Na meso prvo stavljamo jednu kesic želatina, lepo mešamo, nakon čega dodajemo smesu sa začinima.
Otprilike 15 minuta mešamo meso sa začinima i želatinom rukom kako bi apsolutno sve lepo ušlo u meso.
Uzimamo posdu za kuvanje šunke, stavljamo keso i unutra dodajemo meso, lepo pritiskamo kako ne bi ostalo prazno meso. Ovde želim da spomenem da se želatin stavlja kako bi sakupio samo meso i kada se zapari da nema rupa između mesa.
Lepo zatvaramo kesu i stavljamo poklopac posude za kuvanje šunke i ostavljamo u frižider na 24 sata, da se svinjetina marinira. Nakon 24 sata marinirano meso vadimo iz frižidera.
Dobro zatvaramo kesu i stavljamo poklopac na posudu za kuvanje i unutra dosipamo toplu vodu, otprilike 40-50 °C.
Ringlu uključujemo na najniži stepen i stalno merimo termometrom za vodu, temperatura vode treba da dostigne između 70 i 80 stepeni i ta temperatra treba da bude iznad 70 °C. To znači da je samo meso popareno i šunka je gotova.
Da bi šunka duže vreme izdržala u frižideru, dobro je da se napravi šok hlađenje sa ledenom vodom, nakon koga se voda prosipa i drži 10 sati u frižideru.
Nakon 10 sati u frižideru možemo da izvadimo ukusno meze iz najlonske kese i da naseckamo na komade. Ovu retru domaću šunku možemo vakumirati u kesama za dužu konzumaciju