Način pripreme
Meso operite veoma dobro. Očistite ga od opni i žila.
Odvojite 300 g mesa, koje nasecite na male komade i sameljite ih u mašini za mlevenje mesa.
Zagrejte vodu.
Dodajte so, šećer i biber.
Promešajte dobro i dodajte mleveno meso.
Promešajte i dobro umesite meso i vodu.
Preostalo meso nasecite na srednje velike komade.
Dodajte mleveno meso u meso.
Sve mesite oko 15 minuta.
Smesu sipajte u kesu u uređaju za kuvanje šunke i pritisnite dobro.
Stavite u urešaj za kuvanje šunke, zatvorite oprugom i poklopcem.
Ostavite sve 24 sata u frižideru.
Domaću šunku kuvajte na pari oko 2 sata, a temperatura ne treba da prelazi 80 stepeni.
Ostavite da se ohladi u vodi, a nakon toga domaću šunku kuvanu u uređaju za kuvanje šunke ohladite dodatno u frižideru oko 6 sati pre upotrebe.