Način pripreme
Priprema se salamura u količini dovoljnoj da prekrije šunku. Uzima se po 50 ml rastvora za ubrizgavanja na 1 litar salamure.
Stavite neophodnu količinu vode sa začinima da provri nakon dva minuta sklonite. Ostavite da se ohladi.
Nalijte vodu za salamuru zajedno sa navedenom količinom soli. Pasirajte dok se so potpuno ne rastvori.
Pomoću šprica uprskajte u meso rastvor za ubrizgavanje na rastojanju od oko 3 cm. Ide oko 100 ml na 1 kg mesa. Ako vam ostane od rastvora, procedite ga i dodajte u salamuru.
Stavite unutra meso - salamura treba potpuno da ga prekrije, u suprotnom se pritiska. Pokrijte posudu poklopcem i stavite u frižider na 3 dana. Svakodnevno se svinjetina okreće i salamura se meša.
Nakon toga natopite meso u hladnoj vodi da se oslobodi soli. Voda se menja nekoliko puta tokom pola sata.
Nakon toga procedite meso i dobro ga osušite. Meso treba da se dobro uvije nekoliko puta gazom i da se pritisne i zaveže kao bombona.
U veliku šerpu sipajte vodu, stavite krupno isečeno povrće (luk se ne čisti) i zagrejte bujon do 80 stepeni. Ubacite svinjetinu i smanjite ringlu tako da održava temperaturu od 75. Tako se šunka kuva oko 50 minuta ili dok temperatura ne dostigne 65 stepeni.
Meso se vadi, brzo procedi i stavi u frižider. Bujon se procedi i ohladi brzo u ledu. Nakon toga vratite meso u ohlađeni bujon i vratite u frižider da se potpuno ohladi.
Potpuno ohlađena domaća šunka se oslobađa tkanine i upija kuhinjskim ubrusom. Po želji možete da je uvaljate u omiljene sitno mlevene začine. Servira se isečena na tanke parčiće.