Način pripreme
Ćureći file se opere veoma dobro. Očisti se od žila.
Suvi začini se promešaju veoma dobro i podele se na dva dela u posudice.
File se maže veoma dobro sa svih strana sa 50 ml maslinovog ulja.
File se stavlja u kesu, koja je prethodno namazana sa 50 ml maslinovog ulja.
Začini se iz jedne posudice sipaju u kesu sa jedne strane filea.
Pažljivo se raspoređuju preko mesa, da se ravnomerno prekrije.
File se zajedno sa kesom okreće i začini se sipaju u drugu posudicu pri čemu se ponovo dobro raspoređuju.
File se uvija čvrsto kesom i ostavlja se 24 sata u frižideru.
Nakon što se izvadi iz frižidera, sklanja se kesa i file se stavlja u posudu za pečenje u rupe.
Stavlja se u prethodno zagrejanu rernu na 250 stepeni.
Peče se 17 minuta nakon čega se rerna isključuje i file se ostavlja 4 sata u rerni, pri čemu se rerna ne otvara.
Rerna se otvara nakon 4 sata, file se vadi i uvija u foliju.
Ostavlja se 12 sati u frižideru, nakon čega šunka može da se konzumira.
Domaća ćureća šunka je gotova.