Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Svinjetina»Domaća svinjska šunka

Domaća svinjska šunka

NikiNiki
Guru
558783k145
Domaća svinjska šunka
Fotografije: Niki
1 / 5
08/12/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
120 min.
Ukupno
180 min.
Porcije
1
"Vadimo domaću svinjsku šunku, skidamo konac, sečemo tanke kriške i poslužujemo je sa omiljenim vinom"

Potrebni sastojci

  • meso - 1.2 kg, but, vrat
  • so - 24 g
  • crni biber - 5 g, mleveni ili beli
  • beli luk u prahu - 1 g
  • med - 1 supena kašika
  • začini - za uvaljati
  • crni biber - mleveni
  • beli biber - mleveni
  • čili
  • beli luk - mleveni
* merne jedinice

Način pripreme

Mašinicom za utiskivanje dobro izbušimo meso.

Pomešamo med sa suvim začinima i dobro utrljamo u meso.

Svinjski vrat ili but možemo da oblikujemo u kuv tako što ga zavežemo debelim koncem. STavljamo ga u kesu sa patentnim zatvaračem izbacivajući vazduh.

STavljamo koseu sa mesom u posudu sa vodom i ostavljamo u frižideru na 7 dana.

Svaki dan masiramo meso po malo.

Vadimo meso ujutru, ostavljamo ga na ne mnogo toplom mestu. Uveče u duboku šerpu stavljamo rešetku, stavljamo kesu sa mesom tako što poklopcem treba da uhvatimo kraj patentnim zatvaračem kese da izlazi izvan šerpe.

Kuvamo otprilike 2 sata na tihoj vatri.

Proveravamo termometrom meso, treba da bude otprilike 70°C.

Zatvaramo kesu i zalivamo ledenom vodom.

Stavljamo ponovo u frižider do sledeće večeri.

Vadimo meso iz frižider, pomešamo sa omiljenim suvim začinima, crnim biberom, belim biberom, čilijem meso i dobro trljamo šunku, uvijamo u foliju ili papir za pečenje.

Ostavljamo ponovo do sutra domaću šunku u frižider u upije začine.

Vadimo, skidamo konac, sečemo na tanke kriške domaću svinksku šunku i poslužujemo sa omiljenim vinom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: