Način pripreme
Sipajte pšenični griz u mleko (hladno ili na sobnoj temperaturi). Dodajte so i šećer i stavite na ringlu neprestano muteći metalnom žicom za mćenje dok se smesa lepo ne zgusti i ne pretvori se u kašu.
Ako griz veoma brzo upija tečnost, sipajte po još malo mleka kako biste mu dozvolili da se skuva i nabubri.
Skinite sa vatre, ostavite da se ohladi na 5 minuta i stavite jaje, žumnce i maslac. Ponovo mutite energičnim pokretima. Ako je griz postao tvrd, ja stavljam u kuhinjskog robota na nekoliko sekundi i smesa postaje savršeno glatka.
Pokrijte streč folijom i stavite u frižider na otprilike sat, dva.
Oblikujte kao američke palačinke ručno, dobro nauljenim rukama i stavljajte ih u zagrejan i nauljen tiganj, da se peku. S obzirom na to da ja ponekad pravim testo od griza ređe (dodajem više mleka ili jajeta), onda ga zagrabim nauljenom kašikom kako bih ga stavila u tiganj i oblikujem pomoću obrmnute strane kašike. Malo je pipljivo, ali sam se navikla i ne smeta mi.
Palačinke od griza pecite dok ne dobiju zlatkastu boju sa obe strane. Važno je da stavljate periodično po malo ulja u nelepljivi tiganj, kao i da ih ne pravite mnogo velike ili mnogo tanke, u protivnom slučaju ćete osetiti poteškoće prilikom okretanja i polomiće se.
Vatra ne sme da bude mnogo jaka.
Palačinke sa grizom servirajte sa omiljenim domaćim slatkom ili medom.
Komentari