Bonapeti.rs»Recepti»Palačinke»Američke palačinke»Palačinke sa pšeničnim grizom

Palačinke sa pšeničnim grizom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Palačinke sa pšeničnim grizom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
35 min.
Porcije
10
"Palačinke sa grizom servirajte sa omiljenim domaćim slatkom ili medom. Prijatno!"

Potrebni sastojci

  • griz - 150 g, pšenični
  • jaja - 1 komad + 1 žumance
  • sveže mleko - 400 ml + još otprilike 50 ml, po potrebi
  • šećer - 1 ili 2 supene kašike
  • so - 2 prstohvata
  • kravlji maslac - 50 g
  • ulje - za podmazivanje tiganja
* merne jedinice

Način pripreme

Sipajte pšenični griz u mleko (hladno ili na sobnoj temperaturi). Dodajte so i šećer i stavite na ringlu neprestano muteći metalnom žicom za mćenje dok se smesa lepo ne zgusti i ne pretvori se u kašu.

Ako griz veoma brzo upija tečnost, sipajte po još malo mleka kako biste mu dozvolili da se skuva i nabubri.

Skinite sa vatre, ostavite da se ohladi na 5 minuta i stavite jaje, žumnce i maslac. Ponovo mutite energičnim pokretima. Ako je griz postao tvrd, ja stavljam u kuhinjskog robota na nekoliko sekundi i smesa postaje savršeno glatka.

Pokrijte streč folijom i stavite u frižider na otprilike sat, dva.

Oblikujte kao američke palačinke ručno, dobro nauljenim rukama i stavljajte ih u zagrejan i nauljen tiganj, da se peku. S obzirom na to da ja ponekad pravim testo od griza ređe (dodajem više mleka ili jajeta), onda ga zagrabim nauljenom kašikom kako bih ga stavila u tiganj i oblikujem pomoću obrmnute strane kašike. Malo je pipljivo, ali sam se navikla i ne smeta mi.

Palačinke od griza pecite dok ne dobiju zlatkastu boju sa obe strane. Važno je da stavljate periodično po malo ulja u nelepljivi tiganj, kao i da ih ne pravite mnogo velike ili mnogo tanke, u protivnom slučaju ćete osetiti poteškoće prilikom okretanja i polomiće se.

Vatra ne sme da bude mnogo jaka.

Palačinke sa grizom servirajte sa omiljenim domaćim slatkom ili medom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Korisnik#308162
Korisnik#308162
Nisam ni ja nikad pravila sa grizom, ne znam da li testu daje zrnastu strukturu
27.12.2022 00:49
Veca
Veca
Nisam ih nikada spremala sa grizom,deluju probati.
26.12.2022 14:19