Čokoladna trifel torta

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5811002k236
Čokoladna trifel torta
Fotografije: Ivelina
1 / 4
23/12/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
8
"Uživajte u ovoj neverovatno ukusnoj torti sa nežnim čokoladnim kremom - čokoladna trifel torta za svaki poseban povod!"

Potrebni sastojci

  • kora od 22 cm
  • jaja - 5 komada
  • šećer - 150 g
  • brašno - 110 g
  • kakao - 40 g
  • voda - 50 g
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • so - ¼ kašičice
  • krem
  • maslac - 300 g, 82%
  • kondenzovano mleko - 240 g
  • crna čokolada - 150 g, 56% kakaoa
  • alkohol - 30 g, rum, konjak, višnjevača, čokoladni liker
  • Impregnacija za koru
  • voda - 150 ml, voda
  • kondenzovano mleko - 150 ml
  • konjak - 1 supena kašika, po želji
  • Krem za mazanje torte
  • čokolada - 100 g
  • kravlji maslac - 60 g, 82.5%
* merne jedinice

Način pripreme

Treba da pečete koru za tortu na 170°C - 40 minuta. Vreme i temperatura pečenja će varirati u zavisnosti od rerne.

Umutite jaja sa šećerom i prstohvatom soli dok ne postane belo i vazdušasto. Mutim mikserom otprilike 7-10 minuta. Dodajte vod.

Pomešajte kakao sa brašnom i praškom za pecivo, prosejte u smesu od jaja i šećera. Pažljivo izmešajte špatulom.

Dno kalupa obložite pergamentnim papirom. Prečnik 20-22 cm. Testo sipajte u kalup, pecite 40 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 170 -180°C.

Drvenim štapićem proveravajte da li je gotovo, treba da ispadne u potpunosti suvo. Ostavite čoko kolač da se ohladi u tepsiji na otprilike 5 minuta, nakon čega prebacite na rešetku i ostavite da se u potpunosti ohladi. Ako koristite kalup od 20 cm, isecite 4 kore, jednu odvojte za bord i trifele. Ako koristite 22 cm, napravite 3 kore.

Krem za tortu

Naseckajte gotov keksić na dva ili tri jednaka dela (jedan deo usitnimo za bord čokoladne torte, od isečaka od gornjeg dela kore i za trifele. Zgodno je da se specijalna torta stavi u isti kalup u kom je bila ispečena.

Krem za tortu

Umutite meki maslac na 3-5 minuta u vazdušnu svetlu masu.

Dodajte kondenzovano mleko sobne temeprature u malim porcijama, pažljivo muteći nakon svakog dodavanja.

Dodajte istopljenu i ohlađenu čokoladu i mutite u vazdušnu masu. Mutite bez brige, ako je u početu smesa kao presečena, mutite dok vrhići ne postanu glatki. Svi sastojci na sobnoj temepraturi od otprilike 24°C.

Pre nego što ukrasite, krem možete da stavite na 15 minuta u frižider da dostigne 21°C i nastavite sa sastavljanjem.

Za lakše korišćenje, prebacite u poslastičarski špric.

Sastavljanje torte:

Stavite prvu koru na tanjir i zalijte sirupom, koristim kondenzovano mleko razređeno sa vodom 1:1.

Nanesite otprilike jednu trećinu krema, zagladite.

Odozgo po želji premažite slatkom od pomorandže.

Sve ponovite sa drugom i trećom korom.

Ostali deo čokoladnog krema za tortu premažite u tankom sloju odozgo i sa strane i stavite u frižider na sat vremena da se stabilizuje.

Odvojte krem, ako vam se dopada da ima više krema na torti, za špricanje ružica ili drugog ukrasa od krema.

Tortu pokrijte čokolanim kremom od čokolade istopljene na vodenoj pari i ohlađene na sobnoj temperaturi.

Odozgo napravite ružice ili drugi ukras od ostalog krema i brod pospite mrvama od isečaka kore.

Tortu ukrasite popsima (trifelima) od isečaka jedne kore, pomešanih sa kondenzovanim mlekom.

Stavite tortu u frižider na 5-6 sati.

Ne zaboravite da je stavite na sobnu temperaturu 30-40 minuta pre serviranja.

Uživajte u ovoj neverovatno ukusnoj torti sa nežnim čokoladnim kremom - čokoladna trifl torta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: