Način pripreme
Umutite belanca zajedno sa šećerom u sneg, a žumanca - u penu, nakon čega pžljivo miksajte obe smese.
Stavite skrob, mleko sa sodom, ulje, vanilin šećer. Sve pomešajte dok ne postane homogeno. Postepeno dodajte brašno i izmešajte. Ispecite tri pravougaone kore.
Napravite fondan na sledeći način: Stavite vodu i maslac u šerpu i ostavite smesu da uzavri. Dodajte brašno odjednom i neprestano mešajte drvenom kašikom dok se ne dobije gusto kuvano testo.
Dajte vremena testu da se ohladi. Nakon što se smesa ogladi, počnite postepeno da dodajete šećer u prahu i mesite dok se ne dobije glatko testo od fondana.
Dobro izmesite u protivnom šećer može da se iskristalizuje. Ostavite fondan na hladnom na minimum na dva sata tako što pokrijete najlonskom folijom /možete da ga napravite dan, dva pre toga/. Može da se zamrzne. Obojte bojama po vašoj želji.
Napravite krem po uputstvima na pakovanju. Slepite ohlađene kore kremom tako što između njih stavljate i sušeno voće.
Napravite figurice po želji od testa od fondana /u slučaju je amblem fudbalskog kluba Arsenal/.
Razvijte tanak list fondana i pomoću oklagije ga nanesite na kore. Prilikom razvijanja dodajte skrob da vam se ne bi lepilo po rukama. Isecite višak. Tako sastavljenu tortu dekorišite prema svojoj mašti.
Torta od fondana je gotova.