Torta sa fondanom

Veselina KonstantinovaVeselina Konstantinova
Autor
2k5125k445
Torta sa fondanom
Fotografije: Veselina Konstantinova
1 / 2
23/12/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
50 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
14
"Jedna veoma posebna torta"

Potrebni sastojci

  • za kore
  • jaja - 6 komada
  • šećer - 200 g
  • vanilin šećer - 1 komad (10 g)
  • ulje - 2 supene kašike
  • kiselo mleko - 2 supene kašike
  • skrob - 1 kesica, pšenični (60 g)
  • brašno - 10 supenih kašika, s vrha
  • soda bikarbona - 1 kašičica
  • za krem
  • sveže mleko - 500 ml
  • skrob - 1 kesica, od vanile (60 g)
  • šećer - 2 supene kašike
  • voće - 1 šolja, sušeno
  • za fondan
  • maslac - 125 g, kravlji
  • voda - 1 šolja
  • brašno - koliko treba da upije, za gusto testo
  • šećer u prahu - otprilike 1500 g
* merne jedinice

Način pripreme

Umutite belanca zajedno sa šećerom u sneg, a žumanca - u penu, nakon čega pžljivo miksajte obe smese.

Stavite skrob, mleko sa sodom, ulje, vanilin šećer. Sve pomešajte dok ne postane homogeno. Postepeno dodajte brašno i izmešajte. Ispecite tri pravougaone kore.

Napravite fondan na sledeći način: Stavite vodu i maslac u šerpu i ostavite smesu da uzavri. Dodajte brašno odjednom i neprestano mešajte drvenom kašikom dok se ne dobije gusto kuvano testo.

Dajte vremena testu da se ohladi. Nakon što se smesa ogladi, počnite postepeno da dodajete šećer u prahu i mesite dok se ne dobije glatko testo od fondana.

Dobro izmesite u protivnom šećer može da se iskristalizuje. Ostavite fondan na hladnom na minimum na dva sata tako što pokrijete najlonskom folijom /možete da ga napravite dan, dva pre toga/. Može da se zamrzne. Obojte bojama po vašoj želji.

Napravite krem po uputstvima na pakovanju. Slepite ohlađene kore kremom tako što između njih stavljate i sušeno voće.

Napravite figurice po želji od testa od fondana /u slučaju je amblem fudbalskog kluba Arsenal/.

Razvijte tanak list fondana i pomoću oklagije ga nanesite na kore. Prilikom razvijanja dodajte skrob da vam se ne bi lepilo po rukama. Isecite višak. Tako sastavljenu tortu dekorišite prema svojoj mašti.

Torta od fondana je gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: