Način pripreme
Umutite jaja sa šećerom mikserom, dodajte med, ulje, cimet, sodu bikarbonu i umesite srednje meko testo, da ne bude lepljivo.
Podeljeno je na dva dela, lakše se radi sa njima, i svaki deo se razvije u koru debljine 0, 5 cm, iz koje se isecaju snežni ljudi, jelke, štapovi za hodanje, čizme i kakve god oblike imate.
Poređajte ih na papir za pečenje na rastojanju i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok blago ne porumene po ivicama, oko 8-10 minuta.
Ostavite ih da se hlade preko noći u kutiji. Sledećeg dana se pripremaju potrebni alati za rad sa fondanom. Ako ga imate samo u beloj boji, možete ga obojiti gel bojama, ali je lakše raditi sa gotovim obojenim.
Pospite sto skrobom, može i običnim, i razvijte tanak list zelenog fondana. Isecite jelku pomoću kalupa za kolačiće, može biti malo manja od kolačića. Premažite zadnju stranu sa malo vode i pažljivo je pritisnite na medenjak.
Ostavite da se osuši 2-3 minuta, kada se osuši zalepiće se i onda možete lepiti zvezdice, kuglice ili ga premazati brokatom. Možete premazati kolačiće ajsingom i preko njih staviti fondan, na ovaj način će se još bolje zalepiti.
Ovako se oblikuju svi ostali božićni medenjaci. To je malo delikatniji posao, ali dobijate prelepe i spektakularne medenjake sa fondanom. Srećni praznici!
Pogledajte i kako da napravite božićne gurabije ili svoje omiljene čokoladne medenjake.