Način pripreme
U posudi se umute jaja sa šećerom, dodaje se istopljena mast, vanila, narendana alva, isečene brusnice i siečeni lešnici. Umuti se soda u kiselo mleko da se aktivira, dodaje se i meša se.
Dodaje se brašno i zamesi se srednje meko testo koje se ne lepi. Podeli se na tri dela. Od prvog se oblikuju loptice i odozgo se zabode ceo lešnik.
Od drugog dela se kidaju loptice testa, rukama se razvijaju u fitilj i seku na tri dela, ređaju se zavijeni kao ćirilično slovo S. Treći deo se oblikuje u fitilj, kraj se uvija da se dobije božićni štapić.
Kolačići se namažu umućenim belancem i posipaju smesom od šećera i malo mlevenih lešnika, poređaju se na papir za pečenje u dve ili tri posude za pečenje.
Peče se u zagrejanoj rerni na 190 stepeni oko 15 minuta dok ne budu blago zlatasti. Pečenje zavisi od debljine gurabija. Ukusno i praznično!