Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni kolači»Medenjaci»Božićni medenjaci sa tečnom čokoladom i orasima

Božićni medenjaci sa tečnom čokoladom i orasima

Božićni medenjaci sa tečnom čokoladom i orasima
Fotografije: Teodora Meshterova
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
10 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
34
"Kod kuće miriše na Božić! Neka vam je slatko sa ovim ukusnim medenjacima sa čokoladom!"

Potrebni sastojci

  • brašno - 750 g
  • med - 1/2 šolje
  • šećer - 1 šolja
  • soda bikarbona - 1 supena kašika
  • sirće - 1 supena kašika
  • đumbir - 1 kašičica
  • kora pomorandže - 1 pomorandže, bez belog dela
  • ulje - 1/2 šolje
  • jaja - 2 komada
  • orasi - 100 g, mleveni
  • tečna čokolada - 350 g
* merne jedinice

Način pripreme

Pozovite Božić u kuć božićnim medenjacima sa tečenom čokoladom i orasima.

U posudu se razbiju jaja i u njih se dodaje šećer. Meša se metalnom žicom za mućenje. Nakon toga se dodaje med i ulje i ponovo se meša. Soda se gasi u sirćetu u posudici i dodaje se u smesu.

Dodaje se kora pomorandže i đumbira i ponovo se meša. Postepeno počinje da se dodaje brašno tako što se meša špatulom.

Kada testo postane preterano gusto, mesi se rukama. Treba da se dobije meko i glatko testo koje se ne lepi za ruke. Tepsija rerne se oblaže papirom za pečenje i blago se premazuje uljem.

Rerna se zagreva na 180 stepeni. Nauljenim rukama se otkida testo i oblikuju se loptice koje se ređaju u tepsiju na rastojanje jedna od druge, zato što nabubre.

Medenjaci se peku otprilike 10-12 minuta. Kada su svi medenjaci gotovi, ostavljaju se da se u potpunosti ohlade. Uzimaju se dva po dva, jedan se maže čokoladom pomoću male kašičice, nakon čega se slepi sa drugom.

Uvaljaju se u mlevene orahe i ređaju na poslužavnik. Tako se radi i sa ostalim božićnim kolačićima. Kod kuće miriše na Božić! Neka vam je slatko sa ovim ukusnim medenjacima sa čokoladom!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: